Predsjedničke mirovine do 6,000 kuna dobile su tajnice i "domaćice aviona"

U HRVATSKOJ 509 osoba prima predsjedničku mirovinu, od toga većina onih za koje nije poznato čime su tu mirovinu zaslužili, kao npr. domaćica u avionu predsjednika Mesića, te tajnica generala Stipetića, piše Globus.

Predsjednička mirovina je povlašteno umirovljenje koje dodjeljuje vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, odnosno predsjednik države osobno, a dodjeljuje se djelatnim vojnicima, u pravilu s visokim činom, kojim imaju posebnih zasluga za razvoj Oružanih snaga i obranu zemlje.

No, u Hrvatskoj očito nije tako, pa su zato imena osoba koje dobivaju povlaštenu mirovinu službena tajna.

Najzanimljiviji slučaj sigurno su predsjedničke mirovine dodijeljene Jadranki Bezjak, četrdesetgodišnjoj tajnici generala Petra Stipetića. Jadranka Bezjak prilikom umirovljena od države je dobila i stan.

Mirovina je dodijeljena i Stipetićevom pobočniku Miroslavu Vidoviću, koji nema iskustva na bojištu, ali zato ima nekoliko kaznenih prijava radi remećenja javnog red i mira, odnosno tučnjave.

Mirovinu je "zaslužila" i izvjesna L.P., kojoj je jedina zasluga činjenica da je bila domaćica u avionu predsjednika države. L.P. je navodno imala problema s kralježnicom, pa je valjda umjesto invalidske dobila predsjedničku mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istraživanje o (ne)zasluženim mirovinama potaknulo je umirovljenje Stipe Čačije, Sanaderovog tjelohranitelja i novog pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

Čačija je nakon mjesec dana neopravdanog izostanka s posla, umjesto otkaza dobio povlaštenu mirovinu, iako je navodno upleten i u razna kriminalna djela, a u vrijeme kada je poslan u mirovinu protiv njega se vodio stegovni postupak.

Predsjednik Mesić od 2000. godine podijelio je 77 predsjedničkih mirovina, pitanje je koliko ih je zasluženih. Ostale je podijelio njegov prethodnik, Tuđman. Prema informacijama do kojih je došao Globus vjerojatno je malo onih koji su zaista zaslužili povlaštene mirovine.

U službi za odnose s javnošću MORH-a tvrde kako se predsjedničke mirovine kreću od 3000 do 6000 kuna, ovisno o činu i dužnosti na kojem se zaslužnik mirovine zatekao u trenutku umirovljenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara