Predsjednički kandidati o incidentu ravnatelja Sutlića

Predsjednički kandidati o incidentu ravnatelja Sutlića

Tekst: I.Ćimić
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

AFERU ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića, koji je za svoju novinarku rekao da je "četnička kurvetina", već je od predsjednika Stjepana Mesića izvukla reakciju u kojoj poručuje da "ravnatelj neće proći nekažnjeno". No, nas je zanimalo što o tome misle predsjednički kandidati.

> Ekskluzivno - Novinari HTV-a potvrdili za Index: Ravnatelj HTV-a novinarku nazvao četničkom kurvetinom

Tema: Reakcije na Vanju Sutlića

Vesna Pusić, predsjednička kandidatkinja HNS-a, već je ranije za Index komentirala kako bi nakon ovog incidenta Sutlić trebao otići jer je toga "više dosta". Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang rekao nam je da nije upoznat sa slučajem, ali da najoštrije osuđuje bilo koju vrstu diskriminacije na bilo kojoj osnovi - vjerskoj, nacionalnoj, spolnoj, rasnoj i rodnoj. Damir Kajin, predsjednički kandidat IDS-a, izjavio je naš portal da ne treba čekati službene reakcije već bi se Sutlić morao sam povući.

Vidošević jedini bez stava

Od predsjedničkih kandidata o ovom slučaju ništa nije rekao tek Nadan Vidošević dok je zanimljivo što o tome kaže predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govor mržnje je nešto što se ni pod koju cijenu, ni pod kojim okolnostima ne može tolerirati, posebice ne na javnoj televiziji. Niski udarci kojima se napada osobni dignitet novinarke, ali i vrijednosti koje su zajedničke svakom civiliziranom društvu, nedopustivi su. Javna televizija i svi njeni zaposlenici, posebno dužnosnici, obavezni su štititi te vrijednosti, a ne biti protagonisti napada na njih", komentirao je za Index slučaj ravnatelja Sutlića predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović, dodajući da se sve mora detaljno istražiti.

Josipović: Tek kamenčić u mozaiku neprihvatljivih postupaka  

"Cijeli slučaj mora se detaljno istražiti. Ako se optužbe protiv gospodina Sutlića pokažu osnovane, neizbježno je pitanje njegove odgovornosti. Pri tome je posebno važno da se u cijelom ovom nemilom događaju dodatno ne vrijeđa dignitet novinarke Ivane Dragičević Veličković koja to ničim ne zaslužuje. Inače, obračun s Denisom Latinom, Aleksandrom Stankovićem, a i neobjektivne političke emisije u kojima vodstvo HRT-a polemizira sa stavovima zastupnika Stazića, bez da iznese što je to on uopće rekao, tek su neki kamenčići u mozaiku neprihvatljivih postupaka na javnoj televiziji", zaključuje Josipović na kraju.

Škare Ožbolt: Dileme nema

Također cijeli slučaj komentirala je i nezavisna predsjednička kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt.

"Ukoliko se doista nepobitno pokaže da je ravnatelj Sutlić koristio govor mržnje u toj prilici, onda je moj odgovor da bi apsolutno trebao odstupiti s dužnosti", komentirala je za Index Vesna Škare Ožbolt.

"Tu nema dileme. Svaki relikt primitivizma, bilo da se radi o osobi ili nekoj pojavi u ovom društvu treba osuditi, ali ne samo deklarativno nego sankcionirati na odgovarajući način. To posebice vrijedi za javne osobe ili osobe na čelnim pozicijama u državnim institucijama ili tvrtkama; osobe koje koriste govor mržnje u bilo kojoj formi trebaju odstupiti sa svojeg položaja", kaže Škare Ožbolt dodajući da je zapravo čudi što se puno ranije nije reagiralo na takvu situaciju.

"Osobno mislim da bi i Programsko vijeće HRT-a imalo što o tome reći", rekla je na kraju Škare Ožbolt za Index dodajući da je riječ o ozbiljnom incidentu što je valjda jasno svakom građaninu u Hrvatskoj, a čudi je što to samo nije jasno i gospodinu Vanji Sutliću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara