Predsjednik HDZ-a Sanader susreo se s irskim premijerom Ahernom

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader danas se za trodnevnog službenog posjeta Irskoj sastao s irskim premijerom Bertiem Ahernom i tom prigodom zatražio potporu irske vlade procesu uključivanja Hrvatske u Europsku uniju.

Sanader je, navodi se u HDZ-ovu priopćenju, istaknuo čvrsto opredjeljenje stranke za punopravno članstvo Hrvatske u EU, naglasivši da su hrvatske ambicije priključiti se Rumunjskoj i Bugarskoj za ulazak u EU 2007.

Irski premijer Bertie Ahern izrazio je u ime svoje vlade, ali i kao budući predsjedatelj Europske unije, punu potporu Hrvatskoj na putu u EU.

Naglasio je da Irska kao jedan od prioriteta za vrijeme svog predsjedanja EU-om vidi razmatranje daljnjeg proširenja Unije, navodi se u priopćenju iz HDZ-ova tajništva.

Također se navodi da je Ahern Hrvatskoj ponudio pomoć Irske u pripremi pregovora s Europskom komisijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sugovornici su se složili da je postizanje trajne političke stabilizacije u jugoistočnoj Europi, kao i rješavanja svih otvorenih pitanja među susjedima, te razvoj međusobne suradnje, od iznimne važnosti za Europu. Također je postignuta suglasnost da svaku zemlju treba tretirati individualno na njezinom putu u Europsku uniju, stoji u priopćenju.

Sanader je irskom premijeru čestitao na uspjesima koje je u dva mandata postigla njegova vlada i naglasio da je irski model rješavanja problema u gospodarstvu primjenjiv i u Hrvatskoj.

O toj temi Sanader i izaslanstvo HDZ-a razgovarali su jučer s irskim ministrom financija Charlijem McCreevyem.

U priopćenju se navodi da je Sanader irskog premijera izvijestio o nadolazećim izborima za Hrvatski sabor i najavio pobjedu i formiranje nove koalicijske vlade na čelu s HDZ-om.

U izaslanstvu HDZ-a su i Jadranka Kosor, Božo Biškupić, Miomir Žužul i Ratko Maček.

Izaslanstvo HDZ-a u Irskoj boravi na poziv tamošnje konzervativne stranke na vlasti Fianna Fail.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara