Predsjednik HGK o predomišljanju vlade oko stranih radnika: "Pobijedio je razum"

Predsjednik HGK o predomišljanju vlade oko stranih radnika: "Pobijedio je razum"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović pozdravio je u srijedu odluku vlade o povećanju kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u turizmu i građevinarstvu, ocijenivši da je "pobijedio glas razuma i saslušan glas gospodarstvenika". 

Vlada je danas povećala ovogodišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca, i to za dvije tisuće radnika u ugostiteljstvu i turizmu i za tisuću radnika u građevinarstvu. U oba ta sektora postoji mogućnost angažmana dodatnih po tisuću stranih radnika, ali se te dodatne kvote mogu koristiti ako u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nema raspoloživih radnika traženih zanimanjima.

"Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar možemo nastaviti raditi na novom zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti", ističe Burilović u priopćenju.

Prema njegovim riječima, za građevinarstvo će se još vidjeti kako stvari stoje kada ponovno krenu radovi u rujnu, a moguće je da će trebati još povećati kvote. 

"Ovo je i dodatna potvrda da u konačnici kvotni sustav više ne funkcionira jer ćemo se dovesti u situaciju da svako malo moramo tražiti dodatne radne dozvole", rekao je Burilović.

On podupire i strože uvjete za one na zavodu za zapošljavanje koji više puta odbiju posao.

"Dakako da treba prvo potražiti među domaćom radnom snagom. No ako ne ide, gospodarstvenici ne mogu i ne trebaju čekati", poručuje predsjednik HGK. 

Ističe i kako se mora nastaviti integrirati populacijska politika u dugoročnu razvojnu strategiju Hrvatske, uz ostale dugoročne mjere, a prije svega uz prilagodbu obrazovnog sustava tržištu rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara