Predsjednik Mesić imenovao Sanadera mandatarom

Predsjednik Mesić imenovao Sanadera mandatarom
HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić imenovao je danas predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera mandatarom za sastav nove hrvatske vlade.
HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić imenovao je danas predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera mandatarom za sastav nove hrvatske vlade.

Čestitajući Sanaderu, predsjednik Mesić izrazio je uvjerenje da će nova vlada nastaviti s ostvarenjem hrvatskih strateških ciljeva i priključenjem Hrvatske Europskoj uniji.

Ivo Sanader zahvalio je predsjedniku Mesiću na povjerenom mandatu, hrvatskim biračima, koalicijskim partnerima i svima koji će u Hrvatskom saboru podržati HDZ-ovu vladu.

Rekao je da je s predsjednikom Mesićem dogovoreno da prvu sjednicu novog saziva Hrvatskog sabora sazove za 22. prosinca.

"Ulazimo u novo razdoblje, a prioritet svih nas i naše vlade bit će gospodarski rast i rast životnog standarda i kupovne moći prosječne hrvatske obitelji. Na vanjskom planu to je ulazak Hrvatske u EU i NATO, rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima", rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Siguran sam da ćemo sukladno Ustavnim ovlastima dobro surađivati sa predsjednikom Republike i njegovim Uredom, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, naglasio je Sanader.

Najavio je da će danas započeti završne konzultacije unutar HDZ-a o strukturi nove vlade, što bi trebalo završiti za četiri pet dana, a nakon toga i pregovore s koalicijskim partnerima, koji, rekao je dobro teku.

Upitan hoće li njegova zamjenica Jadranka Kosor biti imenovana ministricom obrane, Sanader je odgovorio da bi mogla biti dobra ministrica obrane, no da to ne znači da će i biti. Još nemamo odluke o čelnim ljudima ministarstava, odgovorio je.

U okviru svojih ustavnih ovlasti predsjednik Mesić Sanaderu je povjerio mandat za sastavljanje nove vlade nakon što je obavio konzultacije sa svim strankama, nezavisnim i zastupnicima manjina koji su na izborima 23. studenoga ušli u Hrvatski sabor.

HDZ je na parlamentarnim izborima dobio najviše, 66 od ukupno 152 zastupnička mjesta.

Pisanu potporu za sastavljanje vlade HDZ je dobio od još 10 zastupnika, a podršku vladi Ive Sanadera najavilo je devet zastupnika HSS-a i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara