Predsjednik Mesić: Izvođača za dionicu autocesta je trebalo naći javnim natječajem

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas, komentirajući najavu da će izgradnju dionice autoceste Dugopolje-Šestanovac dobiti tvrtka Bechtel bez javnog natječaja, kako bi bilo bolje da je bio raspisan javni natječaj za izbor najpovoljnijeg izvođača.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu" Mesić je kazao da su do sada poslovi sklapani neposrednom pogodbom često imali "repove", te da je trebalo sačuvati praksu da se poslovi dodjeljuju na temelju javnih natječaja.

Upitan tko je najodgovorniji za kašnjenje dovršenja ličke dionice autoceste, Mesić je odgovorio kako treba provesti proceduru i utvrditi je li to učinjeno namjerno ili je uvjetovano objektivnim okolnostima.

Odgovarajući na upit je li Vlada prenaglasila svoje mogućnosti, Mesić je rekao kako se čini da jest, no da treba vidjeti je li Vlada u stanju ispuniti dana obećanja i preuzete obveze. Treba vidjeti koje su poteškoće u njihovu ispunjenju i definirati termine za to, pa će građani biti zadovoljniji budu li potpuno informirani. Vlada je, kazao je, donosila regulativu kojom želi postići ostvarenje strateških ciljeva, no svakako je morala donositi i neke nepopularne mjere.

U vezi s sa slučajem urednika bivšeg Novog brodskog lista Miroslava Jurića, koji je zbog klevete trebao otići na odsluženje zatvorske kazne ili platiti kaznu od 12.600 kuna, a platila ju je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, predsjednik Mesić je rekao da je protiv drastičnih mjera, iako nitko nikoga ne bi smio klevetati. Takve drastične kazne su, ustvrdio je, zapravo osveta, a to ne bi smjele biti.

Hrvatski Predsjednik je, odgovarajući na pitanje, rekao da o istodobnom održavanju predsjedničkih i lokalnih izbora nije dobio informaciju ni iz Hrvatskog sabora ni iz Vlade, no da nije protiv toga, iako nije potpuno jasno što bi se time dobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lokalni izbori trebali bi se održati na proljeće iduće godine, a predsjednički ove u prosincu, podsjetio je.

Mesić je najavio da će voditi afirmativnu predsjedničku kampanju te da se ne namjerava puno baviti protukandidatima. Također je rekao da očekuje potporu političkih stranaka koje zastupaju iste vrijednosti kao i on.

Nije želio decidirano odgovoriti računa li na potporu HDZ-a ili SDP-a.

U vezi zahtjeva za ukidanje služenja vojnog roka, predsjednik Mesić je rekao da bi se to moglo očekivati kroz nekoliko godina.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara