Predsjednik pozvao Makedonce da ne idu na referendum o promjeni imena

Predsjednik pozvao Makedonce da ne idu na referendum o promjeni imena

MAKEDONSKI predsjednik Đorge Ivanov pozvao je svoje sunarodnjake da bojkotiraju referendum na kojem će se odlučivati o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, a glavni tajnik NATO-a poručio im je u videoporuci da je odluka u njihovim rukama i da ih čeka u Savezu.

Promjena imena države "ugrožava nacionalni identitet", rekao je Ivanov za mjesne medije u Skoplju i objasnio da on sam neće izići na referendum, predviđen 30. rujna, piše agencija dpa.

Naziv države mijenja se u sklopu dogovora kojim se želi riješiti spor s Grčkom o imenu koji traje već 27 godina i kojim bi se deblokirao proces pristupanja Makedonije Europskoj uniji i NATO-u.

Stoltenberg: Vrata NATO-a su otvorena

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u posebnoj videoporuci Makedoncima poručuje da je vrijeme da se čuju njihovi glasovi i da su im vrata saveza otvorena, a poruka je objavljena na portalu makedonske agencije MIA. 

"Vrata NATO-a su otvorena, ali samo ljudi iz vaše zemlje mogu odlučiti hoće li proći kroz njih", kaže Stoltenberg i poručuje: "Vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas u NATO-u." 

Grčka naziva Makedonijom svoju sjevernu pokrajinu i optužuje susjednu državu da ima teritorijalne pretenzije prema toj pokrajini i njezinu nasljeđu. Grčka je zbog toga blokirala pristupanje Makedonije NATO-u i koči je na putu prema EU.

Referendum je sljedeće nedjelje

Pitanje na koje će birači u Makedoniji odgovarati 30. rujna glasi: "Jeste li za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu prihvaćanjem sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?" 

No uspjeh referenduma nije izvjestan jer ga odbacuju predsjednik države i oporba. 

Najmanje polovica od 1,8 milijuna birača s pravom glasa mora se odazvati na referendum kako bi bio valjan, a to će zbog bojkota oporbe biti teško.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara