Predsjednik Uprave "Gredelja" morao dati ostavku zbog istrage koju DORH vodi protiv njega

Tekst: J.C.
Foto: Milivoj Keber / Cropix

ANTUN FABEK, predsjednik Uprave Tvornice željezničkih vagona "Gredelj", bio je prisiljen podnijeti ostavku na svoju poziciju. Podsjećamo, DORH je protiv Fabeka i njegovog suradnika Josipa Bilića podnio istražni zahtjev jer ih se optužuje za sklapanje štetnog ugovora, a na ostavku se Fabek odlučio jer ta istraga ugrožava poslovanje "Gredelja". Naime, s njim na čelu "Gredelj" ne može sklapati inozemne ugovore za čije je potpisivanje uvjet da se protiv članova Uprave ne vodi istraga.

Fabek i Bilić optuženi su zbog navodno štetnog ugovora koji je 2007. sklopljen s američkom firmom Mart Corporation. Amerikanci su "Gredelju" trebali dostaviti opremu za praćenje tračničkih vozila, a zauzvrat bi dobili 7.185.000 dolara. Iako je pola svote odmah uplaćeno, oprema nije stigla, a Fabek i Bilić ipak nisu zatražili raskid ugovora.

Fabek tvrdi da ugovor koji su potpisali nije štetan, te dodaje kako su u SAD-u i Hrvatskoj pokrenuti sudski postupci kojima se potražuje vraćanje uplaćenog predujma, ali s obzirom da do kraja istrage ne može sklapati nove međunarodne ugovore morao je dati ostavku o kojoj će sutra odlučivati Skupština "Gredelja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara