Predsjednik Uprave RTL-a žestoko kritizirao Vijeće za elektroničke medije

NAKON što je prošlog tjedna Vijeće za elektroničke medije podnijelo zahtjeve za pokretanjem prekršajnog postupka protiv RTL-a, HRT-a i Nove TV, predsjednik Uprave RTL-a Christoph Mainusch odgovorio je predsjedniku Vijeća Denisu Peričiću analizirajući svaki pojedini prekršaj.

Načelo pravednosti u podnošenju prijave

Mainusch navodi kako je "razočaran načinom na koji je Vijeće za elektroničke medije obznanilo prigovore protiv RTL Televizije."

"Bez da nam se uopće obratilo u svezi navodnih prekršaja, Vijeće je na konferenciji za tisak iznijelo listu mogućih kršenja Zakona koja je, kao što ćemo kasnije predočiti, u potpunosti neutemeljena." - stoji u pismu predsjednika Uprave RTL-a.

Dodaje kako smatra da temeljno načelo pravednosti zahtijeva omogućiti onom tko je optužen za kršenje propisa od strane državnog tijela da reagira na navedene optužbe prije nego se iste iznesu u javnost.

U pismu predsjedniku Vijeća Mainusch piše kako smatra kako je zadaća Vijeća za elektroničke medije, koje ima široke ovlasti, nadzirati televizije i provoditi zakone na nepristran i pravedan način, što trenutno, prema njegovom mišljenju, nije slučaj.

Pravedno postupanje prema tržišnim sudionicima

Mainusch implicira pristranost Vijeća argumentirajući to tvrdnju o (ne)pravednom postupanju prema tržišnim sudionicima: "Naša javna upozorenja da HRT kontinuirano krši zakon proglasili ste "neprihvatljivim pritiskom na rad Vijeća“. Istodobno, pak, hvalite HRT jer je navodno prestala kršiti zakon i počela provoditi samoregulatorne mjere, iako ste potpuno svjesni da se kršenje zakona nastavilo."

U daljnjem tekstu navodi kako "Vijeće za elektroničke medije već mjesecima zanemaruje kršenje Zakona koje HRT-u donosi prihod od nekoliko milijuna kuna, ne poduzimajući ništa da bi se ta praksa zaustavila. Umjesto toga, Vijeće radije neutemeljeno optužuje RTL Televiziju za nepostojeće kršenje Zakona.

Ne postoji prikriveno oglašavanje od strane RTL-a

Na konferenciji za novinare održanoj početkom studenog predsjednik Vijeća Denis Peričić kazao je kako je sporno kod HTV-a i RTL-a što su informativnim emisijama prikriveno objavljivali promidžbene sadržaje, ali nije bilo prekoračenja u smislu minutaže.

Ovu tvrdnju Mainusch obrazlaže kako je prikriveno oglašavanje zapravo "robna marka ili proizvod smješteni u dotično životno okruženje s isključivim ciljem oglašavanja."

"Ukoliko su oni dio dotičnog životnog okruženja ili se koriste zbog dramaturških ili ilustrativnih razloga, ne postoji namjera za oglašavanjem i tada nema prikrivenog oglašavanja." - piše predsjednik Uprave RTL-a.

U nastavku teksta taksativno se nabraju primjeri prikazivanja mobitela marke Nokia, odjeća sugovornika u reportaži, suncobrani s logom proizvođača pive snimljenim u reportaži u Rijeci itd.

"Da budemo posve jasni: RTL Televizija nije primila nikakvu naknadu, u novcu ili u bilo kojem drugom obliku , da bi navedene robne marke ili proizvode prikazala u svom programu." - piše Christoph Mainusch predsjedniku Vijeća Denisu Peričiću.

Ne nedostaje oznaka kraja promidžbenog spota

Vijeće je RTL-u zamjerilo prekratki razmak između reklama i nejasno odvajanje promidžbenih sadržaja od ostalog programa, a iz RTL-a tvrde da oglašivački bumper ne nedostaje.

"Ovo stajalište nije u skladu sa Zakonom o elektroničkim medijima niti sa zakonskom praksom EU. Dakle, RTL ne krši Zakon o Elektroničkim medijima zbog toga što ne emitira odjeljnik na kraju promidžbenog bloka." - te u nastavku dodaje: "Gledatelj treba biti jasno upozoren da slijedi promjena s redovnog na promidžbeni program, ali ne i obratno.."

Tekst koji je potpisao predsjednik Uprave RTL-a završava s tvrdnjom kako ga "iznimno žalosti način na koji su pitanja između Vijeća za elektroničke medije i RTL Televizije bila tretirana u prošlosti, kao što nas žalosti i činjenica da je RTL Televizija pretrpjela značajne gubitke zbog kontinuiranog kršenja Zakona o elektroničkim medijima od strane HRT-a."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara