PREDSTAVLJENA KNJIGA "ESEJI O MUZEJIMA ..." TOMISLAVA ŠOLE

Knjiga "Eseji o muzejima i njihovoj teoriji prema kibernetičkom muzeju" Tomislava Šole, objavljena u nakladi Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOMa, predstavljena je danas u Zagrebu. L

To je zbirka tekstova, Šolinih predavanja na inozemnim sveučilištima, koji su prvi put objavljeni 1997. na engleskom, u izdanju Finske muzejske udruge.

Osim uvoda i zaključka knjiga ima četiri cjeline - muzejska institucija, muzej i njegovi korisnici, muzeji i kustosi i vrijeme za teoriju.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a Želimir Koščević istaknuo je da je Šola u esejima nastojao pridonijeti boljem razumijevanju mnogih problema muzejske djelatnosti.

U predgovoru hrvatskom izdanju Mathilde Bellaigue iz Pariza ističe kako je iz knjige vidljiva autorova skrb za baštinu, odnosno institucije poput muzeja, knjižnica i arhiva u vrijeme globalizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga otvara nekoliko pitanja, primjerice - jesu li nam muzeji potrebni, zbog čega smo svjedoci ekspolozije rasta muzeja i kako muzeji mogu služiti razvoju.

Šola u knjizi ističe da svrha muzeja nije služenje znanosti koja mu je polazište, već konkretnom korisniku. To je institucija koja korespondira s humanističkom vizijom baštine i njezine uporabe, ističe Mathilde Bellaguie te u zaključku napominje da je Šolino promišljanje upućeno najistaknutijim čuvarima baštine u gruboj stvarnosti suvremenog svijeta koju karakterizira gubljenje pamćenja i destrukcija.

O Šolinu doprinosu muzeologiji u nas i u svijetu govorili su povjesničari umjetnosti Damodar Frlan i urednik knjige Nikola Albaneže.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara