Predstavljena knjiga Ivice Đikića "Domovinski obrat - politička biografija S. Mesića"

Predstavljena knjiga Ivice Đikića "Domovinski obrat - politička biografija S. Mesića"

ZAGREBAČKA nakladna kuća V.B.Z. predstavila je danas u Muzeju Mimara knjigu Ivice Đikića "Domovinski obrat - politička biografija Stipe Mesića".

O knjizi su govorili novinarka Jasna Babić, povjesničar Ivo Banac i u ime nakladnika Nenad Rizvanović. Predstavljanju knjige nazočio je i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

"Ovo je vrlo uzbudljiva biografija, dostojna političkog trilera", rekla je Babić i dodala kako knjiga ne otkriva puno novih stvari. U njoj su na jednom mjestu prikupljena različita sjećanja i događaji, dodala je.

Banac je istaknuo kako autora nisu zanimali izvori nego se u pisanju biografije poslužio među ostalim razgovorima sa Stipom Mesićem, Josipom Manolićem, Antom Karićem, Tomislavom Jakićem i novinarima lista Feral Tribune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U knjizi je prikazan složen niz suvremenih hrvatskih političkih pitanja", rekao je Banac i dodao kako je naglasak na prikazu poslijepartizanske komunističke elite kojoj pripada i Mesić.

Knjiga "Domovinski obrat - politička biografija Stipe Mesića" nije pisana kronološki pa Mesića prikazuje na Pantovčaku od umirovljenja generala Hrvatske vojske do slučaja Gotovina, njegovu protimbu Tuđmanovoj politici u BiH, Mesića i osnivanje HDZ-a, njegovo suprotstavljanje Miloševiću, Mesića od partizanskih dana do HDZ-a, te Mesić u izborima 2000. i njegov mandat.

Mesićevu političku biografiju iz pera novinara Milana Puljiza još je ljetos trebala objaviti nakladna kuća Profil, ali je zbog nedopuštene zamjene autorova teksta uvodnikom Miljenka Jergovića Puljiz prekinuo ugovor s nakladnikom i sam objavio Mesićevu biografiju "Građanin predsjednik".

Ivica Đikić (1977.) je novinar Feral Tribuna.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara