Predstavljena knjiga Joška Marušića i suradnika "Alkemija animiranog filma - povijest, estetika, tehnologija"

ZAGREBAČKI nakladnik Meandar predstavio je danas u Koncertnoj dvorani "Lisinski" knjigu Joška Marušića i suradnika "Alkemija animiranoga filma povijest, estetika, tehnologija".

Knjiga "Alkemija animiranoga filma" (339 str.) u jedanaest poglavlja koje je napisao Marušić obrađuje alkemiju animacije, povijest animiranog filma, povijest animacije u Hrvatskoj do pojave Zagrebačke škole animiranih filmova, sociološke i kulturološke izvore Zagrebačke škole, razdoblje od nestašnoga robota do prestrašenog kompjutora te tehnologiju animiranog filma.

U knjigu su uvršteni i tekstovi Darka Kreča koji je obradio prve korake u animaciji, Nevena Petričića o osnovnim načelima klasične animacije, Pavla Štaltera o kreativnom i organskom povezivanju ideje i tehnike u animiranom filmu te o logici transpozicije likovnosti u pokretu, Jasminke Marinović o animacijskim atavizmima i Goce Vaskova o zapanjujućem razvoju računalne kreativnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ova knjiga ima ambiciju uputiti k bitnim punktovima te umjetnosti i njezinih medijskih učinaka", napominje u uvodu Joško Marušić. Dodaje kako su o teoriji i povijesti filma, pa i animiranog filma, napisane brojne knjige, ali je problem što na hrvatskom jeziku izvorne literature o animaciji ima tek toliko da se izbroji na prste jedne ruke.

Joško Marušić (1952.), karikaturist, ilustrator i autor više animiranih filmova, profesor je na Odsjeku za animirani film Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara