Predstavljena "Pjesma stvorova" Sv. Franje Asiškog

Ilustrirano dvojezično hrvatskotalijansko izdanje "Pjesme stvorova" sv. Franje Asiškog, s ilustracijama Luke Petrača, danas je svečano predstavljeno na Tribinama grada Zagreba.

Govoreći o ulozi u književnosti jednog od najvećih preobraćenika i govornika svetog Franje Asiškog (1182.-1226.), recenzent Božidar Petrač naglasio je da je on jedno od prvih imena talijanske književnosti.

"Pjesma stvorova" je prvijenac talijanske literature u stihovima. Duboko religiozno inspiriran autor poziva sva stvorenja da uzdignu pohvalnicu Bogu, rekao je Petrač dodajući da je sveti Franjo Asiški intimizirao i humanizirao sva počela svijeta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pjesma stvorova" ili kako je mnogi zovu Pjesma brata Sunca ispjevana je 1225., podsjetio je fra Bonaventura Duda, dodajući da tom pjesmom započinje talijanska književnost na narodnom jeziku.

Franjo Asiški bio je duhovni poticaj i inspiracija brojnim autorima i umjetnicima, a tako i ilustratoru Luki Petraču koji je na temu "Pjesme stvorova" načinio petnaestak bogatih ilustracija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara