Predstavljena zbirka dramoleta "Insektarij" Gerta Jonkea

ZBIRKA dramoleta ´Insektarij´ suvremenog austrijskog pisca Gerta Jonkea u prijevodu Seada Muhamedagića danas je predstavljena u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Nenazočnost autora na hrvatskoj promociji njegove knjige, iako je bio najavljen, Josip Pandurić, predstavnik nakladničke kuće Disput koja je objavila ´Insektarij´, nazvao je simboličnom.

Jonke je zbog bolesti bio spriječen doći, ali mnoge misli u knjizi upućuju na autora koji nije sklon javnom govoru.

Teško je probiti hermetičnost Jonkeova pripovjednog svijeta, a i kad se probije, ulazi se u alogičnu fiktivnu stvarnost u kojoj su tjeskoba i otuđenost dovedeni gotovo do besmisla, upozorio je Pandurić.

Muhamedagić je upozorio na Jonkeovu bliskost s Franzom Kafkom, istaknuvši kako i on u tekstovima situacije dovodi do apsurda. U tom je kontekstu, primjerice, i priča o sobi koja više ne želi biti u kući. U predgovoru je podsjetio i na izjavu celovečkog germanista Klausa Amanna, koji je kazao da će onaj tko pročita bar nekoliko Jonkeovih stranica uvijek moći prepoznati tu prozu.

U ´Insektariju´ je Jonke misaono razradio jedan od ključnih pojmova svoje poetike: riječ je o piščevu doživljaju tekstova kao svojevrsnih tekstokukaca koji mijenjaju oblik i svaki se put na izražajnom planu očituju s naglaskom na nešto drugo.

Gert Jonke rođen je 1946. u Klagenfurtu (Celovcu). Za svoje knjige dobio je više uglednih književnih nagrada kao što je Ingeborg Bachmann, nagrada književnog časopisa ´Manuskripte´, nagrada grada Beča Anton Wildgans, nagrada Franz Kafka i Državna nagrada za književnost Republike Austrije.

Osobitu pozornost književne kritike izazvao je romanima Der ferne Klang (Daleki zvuk), Stoffgewitter (Platnena oluja) i drugima.

Osim toga, autor je i kazališnih komada. Hrvatskoj se publici prvi put predstavio kazališnim komadom ´Insektarij´ koji je praizveden u siječnju 2001. u ZeKaeM-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara