Predstavljene izabrane pjesme "Daljinsko upravljanje" Alojza Majetića

PJESME Alojza Majetića u izboru Branimira Bošnjaka okupljene u knjizi ´Daljinsko upravljanje´, koju je objavio zagrebački nakladnik ´Altagama´, predstavljene su danas u nazočnosti pjesnika u zagrebačkome Muzeju Mimari.

Po riječima Branimira Bošnjaka, autora izbora i pogovora, Alojz Majetić je ´klasik moderniteta´ - pjesnik kojemu je modernost oblik pjevanja i modernist čije pjesništvo propituje mobilizatorske snage tradicije, a ne potire ju.

Za Bošnjaka, lakoća Majetićeve pjesme prepoznatljiva već od njegove prve pjesničke zbirke ´Dijete s brkovima priče´ vodi Majetića od lakoće pjesme do propitivanja teških stvari svijeta i nadsvjetovnih linkova.

Akademik Ante Stamać, koji za Majetića kaže da je ozbiljan pjesnik i pjesnik nade, smatra da Majetić može biti ponosan na knjigu svojih pjesma u Bošnjakovu izboru jednako kao i na njegov popratni tekst koji potvrđuje Bošnjaka kao ozbiljnoga kritičara poezije.

Urednica je Višnja Bošnjak rekla da je knjiga opremljena i atraktivnom naslovnicom koju je dizajnirala Tea Janković te dodala da je današnje predstavljanje popraćeno i prigodnom izložbom koja svjedoči i o Majetićevu likovnom senzibilitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Majetić rekao je pak da je u likovnome izričaju pokušao slijediti kreativni poticaj koji ima kao pisac te dodao kako je pokušao slijediti nepoznatu ruku nepoznatoga majstora, jer je zaključio da je najbolji kada mu ´netko drugi vodi ruku´.

U programu predstavljanja sudjelovali su dramski glumac Goran Grgić koji je interpretirao Majetićevu poeziju te glazbena grupa ´The Cute´ u sastavu Željko Kovačević, klarinet, Jura Vrandečić, kontrabas i Mate Matišić, gitara.

Alojz Majetić pročitao je svoju pjesmu ´Zalazak mora´, rekavši da je kao autor pokušao izgovoriti ono što je nastalo u tišini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara