Predstavljeni "Prijepori o nacionalnom - u znaku mosta" Z. Tomca

ZDRAVKO TOMAC u knjizi "Prijepori o nacionalnom u znaku mosta" jedini na hrvatskoj ljevici otvara osjetljiva politička i društvena pitanja, izjavio je recenzent akademik Davorin Rudolf na današnjem svečanom predstavljanju knjige u Novinarskom domu.

Tomac progovara o tome hoće li Hrvatska opstati ili nestati, te je li stvaranjem samostalne hrvatske države riješeno hrvatsko nacionalno pitanje i srpsko pitanje u Hrvatskoj, rekao je Rudolf.

Čitatelji će u knjizi naći štivo o brojnim političarima - Franji Tuđmanu, Draženu Budiši, Miki Tripalu, Jakovu Blaževiću, ali i Ivici Račanu, kazao je Rudolf.

Posebno poglavlje Tomac je posvetio "Tuđmanu i detuđmanizaciji", u kojem govori o onima koji Tuđmanu nisu oprostili rušenje Jugoslavije, o Tuđmanovu prijedlogu koalicije HDZ-a i SDP-a 1995., ali iznosi i osobno viđenje povijesne uloge Franje Tuđmana u razdoblju od 1989. do 1992. godine.

Govoreći o apokalipsi bosansko-hercegovačkih Hrvata, kojoj je posvetio posebno poglavlje, Tomac se pokazao vrsnim poznavateljem prilika u BiH, ustvrdio je recenzent Božo Žepić. Tomac pritom zagovara promjenu Daytonskih sporazuma, ukidanje entiteta i kantonizaciju BiH.

Tomac dugo i sustavno iritira i hrvatsku ljevicu i desnicu, naglasio je Dražen Budiša.

Nereformiranu ljevicu iritira jer kao ljevičar i socijaldemokrat brani temeljne istine o Domovinskom ratu, suprotstavljajući se svakom obliku relativiziranja te borbe, a desnicu jer ruši njihove stereotipe da nacionalne interese mogu braniti samo desničari.

Budiša je posebno pozdravio pojavljivanje knjige u trenutku kada je, kako je kazao, čuo da je Tomac najavio formiranje Hrvatske socijaldemokratske stranke i pretvaranja Foruma hrvatske sloge u novu stranku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara