Predstavnici Istine o Istanbulskoj i Narod odlučuje nisu sretni zbog odluke suda

Predstavnici Istine o Istanbulskoj i Narod odlučuje nisu sretni zbog odluke suda
Foto: Hina

USTAVNI SUD u 8.30 je objavio odluku o tužbama referendumskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj". Kako stoji u odlukama, obje tužbe je odbacio.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer smatra da je odluka vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" predala je žalbu Ustavnom sudu predlažući da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače iz njihove inicijative.

Predstavnici inicijativa nisu zadovoljni odlukom suda i najavljuju nove pravne korake.

Koordinatorica Građanske inicijative (GI) Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović, komentirajući odluku Ustavnog suda o žalbama na postupak provjere potpisa te referendumske inicijative, ustvrdila je kako sud uopće nije ulazio u meritum stvari već je "oprao ruke", dok je za predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića kazala kako se zna da je on "stari HDZ-ovac".

"Napravili smo kratki uvid u odluku Ustavnog suda o žalbama na postupak provjere potpisa naše inicijative, koju smo uložili u rujnu, listopadu i sada početkom siječnja, te moram ustvrditi da Ustavni sud nije uopće ulazio u srž naših žalbi i meritum stvari”, rekla je Pavlović na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda.

"Ustavni sud je oprao ruke i iskoristio zakonske praznine"

Nije se, kazala je, bavio konkretnim argumentima koje je GI iznijela na račun vlade i Ministarstva uprave, već se pozivao na praznine u zakonu.

"Oprao je na neki način ruke i iskoristio zakonske praznine vezane za referendumski postupak i nedorečenosti Zakona o referendumu", rekla je Pavlović.

Također je upozorila i na izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

"On navodi da se ta zakonska praznina koja postoji ne smije popunjavati slobodom izvršne vlasti da unatoč nepostojanju propisa o nadležnosti, proceduri i tehnici s provjerom potpisa postupa po svoj miloj volji", kaže Pavlović.

Zamjerila je i što se Ustavni sud uopće nije izjasnio o njihovoj žalbi da nisu imali mogućnost promatranja provjere potpisa i prijedlogu da se provede javna rasprava u kojoj bi mogli iznijeti sve argumente i izjasniti se o svim nepravilnostima.

Prije nego što se obrate Europskom sudu za ljudska prava, pričekat će, kaže, da sabor preda Ustavnom sudu "ono što treba predati" pa da se Ustavni sud o tome izjasni.

"Vlada Andreja Plenkovića odugovlači obraćanje Ustavnom sudu jer želi odgoditi suočavanje s cijelim postupkom koji je kontaminiran brojnim nepravilnostima i zagađen kršenjem demokratskih prava građana", tvrdi Pavlović.

Na pitanje drži li da Ustavni sud krši prava građana, ponovila je kako se sud o meritumu stvari još nije izjasnio, a nada se da će to učiniti kada se sabor obrati Ustavnom sudu oko tog pitanja.

Upitana o tvrdnji predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da su bili pozvani na provjeru potpisa, no to nisu učinili, uzvratila je kako su odustali od uvida u potpise u kojem nije bilo moguće usporediti podatke do kojih su došli djelatnici IT APIS-a i njihove procjene sa stvarnim podacima građana te da takva provjera ne bi imala nikakvog smisla.

"Šeparović je stari član HDZ-a"

"Za Šeparovića se zna da je on stari član HDZ-a i možda s te strane treba gledati da je on krivo protumačio to što je Ustavni sud napravio. On se izrazio kao da mi nismo iznijeli argumente, ali stvar je u tome da Ustavni sud za sada nije ušao u meritum stvari i izjasnio se o konkretnim argumentima koje smo iznijeli u našoj žalbi”, rekla je Pavlović.

Ustavni sud odbacio je zahtjeve inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje" u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine.

Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Iako je odbacio zahtjeve dviju inicijativa, Ustavni sud je u jednoj od odluka detaljno objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale inicijative.

Inicijativa "Narod odlučuje" nije zadovoljna

S odlukom se ne slažu ni iz inicijative "Narod odlučuje".

"Ustavni sud proglasio se nenadležnim za odlučivanje o zahtjevu Građanske inicijative Narod odlučuje o nezakonitim postupanjima vlade, Ministarstva uprave i sabora. Ustavni sud nije ulazio u meritum zahtjeva Građanske inicijative Narod odlučuje, ali bit će dužan to učiniti, jesu li ili nisu ispunjeni zahtjevi za raspisivanje referenduma, u onom trenutku kad to od njega zatraži sabor, koji će to biti dužan tražiti", rekao je Luka Mlinarić.

Tvrdi da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u krivu.

"On kaže da se sabor može ili ne mora obratiti Ustavnom sudu. To nije točno, a u zakonu stoji da Ustavni sud mora i jedini je nadležan o tome odlučivati", smatra Mlinarić.

Odluku Ustavnog suda prokomentirao je i Tvrtko Krpina iz inicijative "Narod odlučuje".

"Žao nam je što se Ustavni sud proglasio nenadležnim glede našeg zahtjeva jer je u činjenicama našeg zahtjeva vlada Andreja Plenkovića prekršila Ustavom zajamčeno pravo građana na referendum. Građanska inicijativa Narod odlučuje je prikupila 10 posto više potpisa od potrebnih, vlada je samovoljno i na temelju proizvoljnih kriterija odredila da se 40.000 potpisa za jedno pitanje i 40.000 potpisa za drugo pitanje - poništava. Ustavni sud će biti dužan donijeti zaključak na temelju kojeg će se odlučiti je li izvješće ministra Kuščevića valjano, odnosno jesu li ispunjeni svi uvjeti o raspisivanju referenduma i donijeti odluku o ovom postupku", rekao je Krpina.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara