Predstavnici vjerskih zajednica u Francuskoj traže jaču zaštitu crkvi i džamija

Predstavnici vjerskih zajednica u Francuskoj traže jaču zaštitu crkvi i džamija

Foto: Hina

PREDSTAVNICI francuskih vjerskih zajednica su od predsjednika Francoisa Hollandea zatražili da se na vjerske objekte diljem zemlje obrati posebna pozornost i pojačaju sigurnosne mjere, rekao je muftija i rektor Velike džamije u Parizu Dalil Boubakeur.

"I jedni i drugi, pripadnici raznih vjera, istinski želimo da se na naše vjerske objekte obrati više pozornosti jer i najmanje vjersko zdanje može postati ciljem napada", kazao je nakon sastanka s Hollandeom.

Sastanak je održan dan nakon što su dvojica napadača upala u crkvu Saint-Etienneu-du-Rouvrayju blizu Rouena i ondje ubili svećenika, a još jednu osobu ranili.

Na susretu u Elizejskoj palači sudjelovali su kršćanski, muslimanski, židovski i budustički čelnici.

Boubakeur je "u ime francuskih muslimana prenio duboku bol " zbog tog napada i dodao da se teško nose s "psihološkim aspektom takvoga svetogrđa koje se protivi svemu čemu nas podučava naša vjera".

Pariški nadbiskup Andre Vingt-Trois zauzeo se za harmonične odnose svih vjera u Francuskoj. "Ne smijemo se dati uvući u političke igre Islamske države", rekao je dodajući da ta džihadistička organizacija želi "okrenuti djecu iz iste obitelji jednu protiv drugih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od napadača bio je otprije poznat francuskim vlastima. Pokušao je otići u Siriju 2015. i po povratku u Tursku bio je uhićen zbog sumnje da je povezan s teroristima. Pušten je uz elektronički nadzor.

Odgovornost za napad u crkvi na sjeveru Francuske u kojem je ubijen 84-godišnji svećenik, a još jedna osoba teško je ozlijeđena, preuzeo je IS.

Islamska država objavila je nedugo nakon napada da su napadači bili njezini "vojnici".

Hollande je u utorak rekao da je islamistička prijetnja Francuskoj i Europi jača no ikad, U kratkom televizijskom obraćanju istaknuo je da će rat protiv islamističkih militanata u Francuskoj i u inozemstvu biti dugotrajan.

"Suočena s tom prijetnjom koja u Francuskoj i Europi nikad nije bila veća, vlada je apsolutno odlučna poraziti terorizam", kazao je Hollande.   
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara