Predstavnik EU parlamenta: Dodiku je lakše naći se s Putinom nego sa mnom

Predstavnik EU parlamenta: Dodiku je lakše naći se s Putinom nego sa mnom
Foto: HINA/FENA

IZVJESTITELJ Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda upozorio je danas kako približavanje BiH Europskoj uniji koči nedostatak političke volje, ali i neznanje osoba koje bi trebale raditi na integracijskim procesima.

Na kraju dvodnevnog posjeta Sarajevu, tijekom kojega se sastao s bosanskohercegovačkim dužnosnicima te s predstavnicima civilnog sektora, ali ne i s dužnosnicima iz reda bosanskih Srba, Preda je kazao kako mu je neshvatljivo da neki u BiH misle kako ih bliži odnosi s Rusijom mogu približiti članstvu u Uniji.

"Odlascima u Rusiju nitko neće postati članica EU-a", kazao je Preda novinarima u Sarajevu.

Preda: Zvao sam Cvijanovića i Dodika da se nađemo, ne žele

Ovime je zapravo kritizirao ponašanje dužnosnika bosanskih Srba. Kazao je kako je u nekoliko navrata u prošlosti bezuspješno pokušavao dogovoriti sastanke s bivšom premijerkom, a sada predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, kao i s aktualnim predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji se i ovoga puta izbjegao s njim sastati iako je bio u zemlji odnosno u Banjoj Luci.

"Zvao sam je (Cvijanović) da dođe u Sarajevo, ona nije mogla. Uputio sam joj javni poziv da dođe u Bruxelles ili Strasbourg da se sastanemo, ali do tog sastanka također nikada nije došlo. Bilo je vrlo teško sastati se i s Miloradom Dodikom. Čini se da je mnogo lakše otići u Rusiju i kod Vladimira Putina", sarkastično je primijetio rumunjski europarlamentarac, koji vrlo dobro poznaje prilike u BiH pa tako i činjenicu da vodstvo RS-a, predvođeno Dodikom, uporno favorizira odnose s Rusijom.

Upozorio je kako je to samo nastavak ponašanja kakvo su ranije prakticirali, primjerice, zastupnici u državnom parlamentu BiH iz reda bosanskih Srba. Oni već tri godine opstruiraju uspostavu posebnog međuparlamentarnog povjerenstva koje bi činili zastupnici iz BiH i zastupnici u Europskom parlamentu, a zadaća bi mu bilo nadziranje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Srpski zastupnici iz BiH ultimativno traže da se odluke u tom tijelu donose po načelu koje bi u biti nametnulo postizanje etničkog konsenzusa, a iz Europskog parlamenta inzistiraju na tome da se takva pravila ne mogu primjenjivati u europskim institucijama. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara