Pregovori o Siriji upitni, oporba čeka odgovor Ban Ki-moona

Pregovori o Siriji upitni, oporba čeka odgovor Ban Ki-moona

Foto: Hina

SIRIJSKA oporba čeka odgovor glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o svojim zahtjevima, među kojima je okončanje bombardiranja i blokada, nakon što je izaslanika UN-a za Siriju Staffan de Mistura rekao da je provedba tih zahtjeva izvan njegovih ovlasti, rekao je jedan izvor.

Sirijska oporba traži da se takvi koraci provedu prije početka mirovnih pregovora koje UN-a namjerava sazvati u petak u Ženevi u neizravnom formatu. Oporba još treba donijeti odluku hoće li sudjelovati na pregovorima. Prema njemačkoj agenciji dpa sada razmišljaju i o mogućnosti da smanje broj svojih predstavnika na tri pregovarača.

"Izvan ovlasti"

Izvor blizak sastanku oporbe u Rijadu izjavio je za Reuters da je de Mistura odgovorio oporbi da je provedba rezolucije "izvan njegovih ovlasti" i da oni sada čekaju Banov odgovor.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se podupire mirovni proces u Siriji, definira poduzimanje određenih koraka koji uključuju ukidanje blokade opkoljenih područja, zaustavljanje napada na civilna područja i oslobađanje proizvoljno zatočenih ljudi.

Oporbeni dužnosnici opetovano su izjavili da ne mogu pristati na pregovore prije nego što vlada provede te mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od sirijskih oporbenih skupina, čiji kurdski članovi nisu pozvani na mirovne pregovore u Ženevu, poslala je popis "bitnih sudionika" UN-u, Rusiji i SAD-u, rekao je u četvrtak jedan od njezinih čelnika.

"Mi smo završili naš popis i imamo ono što možemo nazvati demokratskim sirijskim popisom 15 bitnih i 15 (alternativnih članova). Sada čekamo jer je de Mistura primio ovaj popis zajedno s Amerikancima i Rusima", rekao je jedan od čelnika Sirijskog demokratskog vijeća Hajtam Mana novinarima u Lausanneu. Mana je kazao kako neće sudjelovati u pregovorima ukoliko poziv ne budu upućen i drugoj dvojici kurdskih vođa Salehu Muslimu i Ilhamu Ahhmedu koje Rusija želi za pregovaračkim stolom.

"Teroristi s novom maskom"

Iran je priopćio u četvrtak da se snažno protivi potezima svog regionalnog neprijatelja Saudijske Arabije da dopusti "teroristima s novom maskom" da sjednu za pregovarački stol.

"Teroristi s novom maskom ne bi smjeli sjesti za pregovarački stol s predstavnicima sirijskih vlasti", rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian na tiskovnoj konferenciji tijekom posjeta Moskvi.

"To je najvažniji uvjet", istaknuo je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara