Pregovori s EU-om: Otvoreno Pravosuđe, "poglavlje svih poglavlja"

Tekst: Z.J.
Foto: Neja Markičević / Cropix

HRVATSKA je danas na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu otvorila i tri posljednja pregovaračka poglavlja. Ministar Gordan Jandroković naglasio je da će se hrvatski pregovori s EU-om okončati do kraja godine ili u prvim mjesecima 2011. godine, te da će Hrvatska potpisati pristupni ugovor s EU-om u prvoj polovini sljedeće godine.

Europski tajnik za proširenje Štefan Fuele je dodao kako je taj cilj moguće doseći te da će Komisija možda već najesen u izvještaju o napretku Hrvatske na putu prema EU navesti i konkretniji datum potpisivanja pristupnog ugovora i "druge jako važne datum za Hrvatsku i EU". To je bio Fueleov odgovor na pitanje kad se može očekivati hrvatski ulazak u EU. Fuele je dodao da je vremenski okvir pregovora u rukama Hrvatske te da nije Komisija ta koja određuje datume i rokove.

"Poglavlje svih poglavlja"

Hrvatska je danas otvorila pregovore o pravosuđu, konkurentnosti i vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, a zatvorila poglavlja o porezima i javnoj nabavi. Time je Hrvatska danas otvorila sva poglavlja, a konačno je zatvoreno 20 od 33 poglavlja o kojima se pregovara s EU-om.

Prvi čovjek hrvatske diplomacije Gordan Jandroković je stanje Hrvatske u pregovorima s EU-om opisao u atletskom žargonu: "Hrvatska trči zadnjih 110 metara s preprekama". Jandroković je dodao kako je zadovoljan napretkom te da upravo on daje vjeru, optimizam i energiju za dovršenje povijesnoga projekta".

Najviše pozornosti usmjereno je na poglavlje o pravosuđu koje je tajnik Fuele nazvao "poglavljem svih poglavlja". Hrvatska je dobila 10 mjera za zatvaranje toga poglavlja, među kojima se nalazi i "potpuna suradnja s haškim sudom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara