Prekinuto trgovanje na Zagrebačkoj burzi na pola sata zbog pada Crobexa

Prekinuto trgovanje na Zagrebačkoj burzi na pola sata zbog pada Crobexa
Ilustracija: EPA

ZAGREBAČKA burza je zbog "izvanredne volatilnosti tržišta" i pada Crobexa za 10 posto nešto prije 15 sati prekinula trgovanje dionicama na 30 minuta. 

"Trgovina dionicama prekinuta je zbog izvanredne volatilnosti tržišta iz razloga jer je vrijednost indeksa Crobex u 14,57 sati pala 10 posto u odnosu na zadnju vrijednost prethodnog trgovinskog dana. Trgovina se prekida na 30 minuta", navodi se u objavi Burze uz napomenu da će izvijestiti o nastavku trgovanja. 

Prateći negativna kretanja na svjetskim burzama, i Zagrebačka je burza danas zabilježila veći promet, ali i oštre padove dioničkih indeksa. 

Najniža vrijednost u posljednje gotovo četiri godine

Tako je Crobex nešto prije 15 sati bio u minusu od 10,06 posto, na 1.636,12 bodova, što je njegova najniža vrijednost u posljednje gotovo četiri godine, odnosno od druge polovice ožujka 2016. godine. 

Indeks Crobex10 je pao za 9,56 posto te je zaronio ispod psihološki važne granice od 1000 bodova, odnosno spustio se na 981,46 bodova. 

Redovni promet dionicama do 15 sati premašio je 41 milijun kuna, pri čemu je većina dionica, pa i one najtrgovanije, uglavnom bilježila dvoznamenkaste padove cijena. 

Više od 20 dionica s dvoznamenkastim padom cijene

Najtrgovanija je do sada bila dionica HT-a s prometom od 6,4 milijuna kuna, a cijena joj je snižena za 2,03 posto, no već sljedeća dionica po prometu, ona Valamar Riviere, bilježi pad cijene za više od 17,8 posto. 

To je jedna od više od 20 dionica s dvoznamenkastim padom cijene, koji se kreće od 10 posto pa do gotovo 22 posto, koliko je pala cijena dionica Arena Hospitality grupe. Među trgovanijim dionicama veće padove cijena bilježe i dionice Jadroplova, za 21 posto, Tehnike za 19 posto, Ingre 15 posto, Kraš za oko 11,6 posto, itd. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara