Prekršajne prijave HRT-u, RTL-u i Novoj TV; kazne do milijun kuna

HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI, Novoj TV i RTL televiziji prijete kazne do milijun kuna zbog kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima o promidžbenim sadržajima u programu. Vijeće za elektroničke medije podnijelo je zahtjeve za pokretanjem prekršajnog postupka protiv navedenih TV kuća.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao predsjednik Vijeća Denis Peričić, kod HTV-a i RTL-a sporno je što su informativnim emisijama prikriveno objavljivali promidžbene sadržaje, ali nije bilo prekoračenja u smislu minutaže.

U programu Nove TV problematični su promidžbeni spotovi koji nisu jasno izdvojeni od programskog sadržaja, a Nova TV na sudu će odgovarati i zbog toga što je nadzor proveden od 15. do 22. rujna pokazao da ima 20 posto više promidžbenog sadržaja nego što je to dozvoljeno zakonom.

Članak zakona koji se odnosi na dopuštenu minutažu reklama u televizijskom programu za javnu, odnosnu nacionalnu televiziju propisuje da se u sat vremena može emitirati najviše devet minuta propagandnog sadržaja, dok komercijalne televizije mogu emitirati najviše 12 minuta.

Zbog nepoštivanja odredbi Zakon o elektroničkim medijima o promidžbenim sadržajima u programu, odnosno prekratkog razmaka između reklama i nejesnog odvajanja promidžbenih sadržaja od ostalog programa, izrečene su i opomene Televiziji Moslavina i varaždinskom Radiju 042.

Peričić je kazao da provedeni nadzor tek početak i da će se ubuduće kontinuirano nadzirati i drugi nakladnici. Zaprijetio je da ako se greške i namjerna kršenja budu ponavljala, kazne će biti mnogo radikalnije.

Vijeće je također najoštrije osudilo prikazivanje emisije "Big Brother" u kojoj je kandidat Matko pjevao fašističku pjesmu "Jasenovac i Gradiška stara". HRT je prozvan jer je prikazivao scene eutanazije peradi a da prethodno nije na to upozorio gledatelje.

Danas izrečene prekršajne prijave najblaža su kazna, dok su rigoroznije opomene. Prema neslužbenim informacijama, izrečene tri opomene značile bi gubitak koncesije.

Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer je u razgovoru za Index izrazio zadovoljstvo što se napokon oglasilo relevantno tijelo te smatra da su uočeni prekršaji minorni, ako se u obzir uzmu sve optužbe koje im je spočitavala konkurencija u zadnjih šest mjeseci.

U prvom redu, kazao je Roemer, promatranje Vijeća je pokazalo da nacionalna televizija ne prekoračuje minutažu dozvoljenu za promidžbene poruke, a o čemu se u zadnje vrijeme u kući dosta vodilo računa.

Tako je sada programiran server s kojega se emitiraju reklame, pa je emitiranje više od devet minuta u jednom satu nemoguće. Što se tiče prikrivene reklame, glasnogovornik HRT-a kaže se radi o sekundama te da je kod nas prikrivena poruka pravo slabo regulirana. U tom kontekstu, u kući su svjesni propusta pa su već ranije u internu proceduru uvršteni propisi kako bi se izbjeglo prikazivanje tzv. prikrivenih reklama.

Na RTL televiziji i Novoj TV nisu željeli komentirati prekršajnu prijavu dok im ne budu dostavljeni materijali Vijeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara