Prema istraživanju "Jutarnjeg" u vodstvu lijevi, a prema "Večernjem" desni centar

ISTRAŽIVAČKI centar Media Metar proveo je istraživanje za Jutarnji list, a rezultati pokazuju da je lijevi blok s HSS-om došao u prednost nad desnim za 2,5 posto. U istraživanju Večernjeg lista pak u vodstvu je desni blok.

Prema anketi koju je "Jutarnji list" proveo prije tjedan dana desni blok je bio ispred lijevog za 1,4 posto. Istraživanje Media Metra je provedeno na reprezentativnom uzroku od 1000 ispitanika u razdoblju od 10. do 14. studenog. Prema ovom istraživanju vladajuća koalicija u posljednjih tjedan dana privukla je više glasača nego oporba. Najjača pojedinačna stranka i dalje je HDZ (24,3) , i tu poziciju stranke ne može ugroziti ni koalicija SDP-a, IDS-a, Libre i LS-a (22,4).

Najveći porast zabilježio je HSP, i to s 5,5 posto na 7,3 posto. Najveći pad zabilježila je koalicija HSLS-a i DC-a. Prije tjedan dana za tu koaliciju bi glasalo 9,8 posto, a prema najnovijoj anketi 8,2 posto. HSS je bilježi lagani pad s 9,8 na 9,6 posto.

Prema telefonskoj anketi Večernjeg lista na predstojećim izborima pobijedit će stranke desnog bloka, odnosno stranke grupirane oko HDZ-a. Desna koalicija dobila bi 71 zastupničko mjesto, a lijeva 69 zastupničkih mjesta. Večernjakova je anketa provedena između 10. i 13. studenog na 1800 ispitanika u 375 naselja po izbornim jedinicama. SDP je zajedno s Librom i Liberalnom strankom dobiva 23,3 posto glasova.

HNS u koaliciji s PGS-om i SBHS-om prema Večernjakovoj anketi dobiva čak 18 zastupničkih mjesta. HDZ je dosegnuo 30,3 posto glasova i 55 mjesta u Saboru na temelju rezultata po izbornim jedinicama. Koalicija HSLS-DC dobiva samo 4,7 na nacionalnoj razini ili 7 zastupnika, dok HSS dobiva 8 zastupnika i samo 6,4 posto glasova.

 U oba istraživanja HSP-u je porastao rejting, a prema Večernjaku u Sabor bi moglo zasjesti čak 9 kandidata ove stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara