Premijera "Karoline Riječke" 3. listopada

TREĆE uprizorenje "Karoline Riječke" u riječkom HNK Ivana pl. Zajca bit će praizvedeno 3. listopada, a glavnu ulogu Karoline Belinić riječke Judite tumačit će Severina Vučković, te u dijelu predstava Jelena Miholjević, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u opatijskom hotelu Millenniumu.

Redatelj i dramaturg Lary Zappia koji je, uz Dragu Gervaisa i Howarda Barkera, jedan od autora teksta, predstavu je odredio kao "herojski komad s pjevanjem i pucanjem".

Predstava se temelji na komediji Drage Gervaisa koja je 1952. praizvedena u Rijeci, Ljubljani i Beogradu.

Glavna je junakinja Gervaisove komedije Karolina Belinić - Riječanka koja je 1813. grad spasila od bombardiranja engleske vojske.

Početkom 80-ih Ljubo Kuntarić skladao je glazbu za komediju, pa je 1983. praizveden mjuzikl Karolina Riječka u kojemu je glavna uloga povjerena Radojki Šverko.

Intendantica kazališta Mani Gotovac istaknula je da "nova Karolina" neće biti usporediva niti s jednom dosadašnjom izvedbom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zappia je kazao da će Karolina Riječka biti "hibridna kazališna tvorevina" u kojoj je na "nepomirljivim žanrovima" primijenjen "kazališni genetski inženjering". Dodao je da je tekst suvremenog engleskog pisca Barkera uvršten da bi se "razjasnilo što se s glavnom junakinjom događa nakon što se ukrca na brod".

Glazbu je skladao Duško Rapotec Ute, scenograf je Dalibor Laginja, kostimograf Leo Kulaš, koreografkinja Mojca Horvat, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Zborom, solistima i baletnim ansamblom Opere HNK Ivana pl. Zajca ravnat će dirigentica Nada Matošević.

U predstavi će nastupiti veći dio glumaca HNK; Karolinina supruga Andriju tumačit će Denis Brižić, sluškinju Olivera Baljak, gradonačelnika Rijeke Paola Scarpu Davor Jureško. Nastupit će i Damir Orlić, Zdenko Botić, Alex Đaković, Predrag Sikimić, Andrea Blagojević Mangano, Ana Kvrgić, Sabina Salamon, Dražen Mikulić, Edita Karađole, Galliano Pahor i Zrinka Kolak Fabijan. Posebna gošća predstave je Radojka Šverko.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara