Preminuo danski princ Henrik

Preminuo danski princ Henrik
Foto: Guliver image/Getty images
 
DANSKI princ Henrik, suprug kraljice Margarete II., preminuo je u utorak navečer u svom domu, objavila je kraljevska obitelj.
 
Princ Henrik imao je 83 godine i umro je u snu u dvorcu Fredensborg, sjeverno od Kopenhagena. Kraljica i njihovi sinovi bili su uz princa u trenutku njegove smrti. Henrik je prevezen iz bolnice u dvorac kako bi tamo proveo svoje posljednje dane.
 
Princ je hospitaliziran krajem prošlog mjeseca zbog plućne infekcije, a 2017. dijagnosticirana mu je demencija. Princ Henrik rođen je u Francuskoj 1934. godine i oženio se tadašnjom princezom Margaretom u 1967.
 
Nije želio biti pokopan uz kraljicu
 
Margareta je postala kraljica 1972. godine, a princ Henrik nije skrivao nezadovoljstvo time što nije imenovan kraljem. Bio je poznat po svojoj ljubavi prema hrani, vinu i poeziji. U 2016. godini najavio je da odlazi u mirovinu i od tada je često provodio vrijeme u svom vinogradu u Francuskoj.
 
Službenici su prošle godine izjavili da princ ne želi biti pokopan uz kraljicu zbog svog dugogodišnjeg nezadovoljstva što nije proglašen kraljem. Službenici su izjavili da je Margareta prihvatila njegovu odluku, čime je prekinuta tradicija stara 459 godina. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara