Preminuo Josip Friščić, bivši predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora

Preminuo Josip Friščić, bivši predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora

Screenshot: HRT

JOSIP FRIŠČIĆ, nekadašnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i župan Koprivničko-križevačke županije preminuo je sinoć nakon duge i teške bolesti u 67. godini, javlja epodravina.

Borbu s bolešću izgubio je noćas u koprivničkoj Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek.

Rođen je 15. kolovoza 1949. godine u Subotici Podravskoj. Osnovnu školu završio je u Rasinji, a srednjoškolsko obrazovanje u Koprivnici. Diplomirao je ekonomiju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Svoju političku karijeru započinje u Hrvatskoj seljačkoj stranci 1992. godine. Od 1998. do 2002. obnaša dužnost potpredsjednika HSS-a. Predsjednik Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije postaje 2000. godine.

Mandat koprivničko-križevačkog župana obnašao je dva puta i to od 2001. te od 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobio nagradu za životno djelo

Za zastupnika Hrvatskog sabora izabran je 2003. i 2007. godine, a godinu kasnije postaje njegovim potpredsjednikom i na toj dužnosti ostaje do 2011. godine.

Za predsjednika HSS-a izabran je 2005. i 2008. godine, a tu funkciju prestaje obnašati 2012. godine kada ga na čelu stranke zamijenjuje Branko Hrg.

Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije primio je 2011. godine.

Bio je i veliki zaljubljenik u sport, posebno nogomet. Bio je član uprave Slavena Belupa i predsjednik Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije, a svojedobno je bio i potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Desetljećima je bio društveno aktivan u selu Koprivnički Ivanec u kojem je živio sa svojom suprugom Verom. Otac je kćeri i djed unuka i unuke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara