"Odlična Mercatorova obrana od Agrokora": Najavili preuzimanje Pivovarne Laško

Foto: Arhiva

U NOVOM činu obrane od preuzimanja od strane Agrokora Ivice Todorića, Uprava Mercatora je danas odlučio regulatornim tijelima u Sloveniji poslati obavijesti da planira preuzeti Pivovarnu Laško.

Slovenski mediji pišu da je Mercator o tom potezu već obavijestio Agenciju za trgovanje vrijednosnim papirima, Ured za zaštitu konkurencije te upravu Pivovarne Laško i predstavnike njihovih zaposlenika. Uprava Mercatora je kazal da namjerava obaviti dodatne razgovore prije nego pošalje ponudu o preuzimanju.

"Širenje prodaje na Zapadnom Balkanu"

U Mercatoru su kazali kako pozitivne učinke povezivanja s Pivovarnom Laško vide na nekoliko područja. Kao prvo navode restrukturiranje Pivovarne Laško s namjerom uspostavljanja njezine financijske stabilnosti te povećanja poslovne učinkovitosti. Došlo bi i do potpore širenju prodaje na područje regije Zapadnog Balkana sa namjerom povećanja opsega poslovne aktivnosti.

Laško bi dugoročno sudjelovalo u proizvodnji proizvoda branda Mercator. Iz Mercatora smatraju i kako bi spajanjem sa Pivovarnom Laško dobili sinergiju u poslovima opskrbe sektora ugostiteljstva i hotelijerstva sa veleprodajnom aktivnošću Mercatora. Kažu i kako bi preuzimanjem optimizirali upravljanje nekretninama te deinvestirali sve nestrateške djelatnosti i pronašli partnere za dugoročni razvoj i uspješno poslovanje, pišu Finance.si.

U Pivovarni Laško još ništa ne znaju o preuzimanju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Mercatora su obavijestili da će za pripremu ugovora o preuzimanju angažirati prave i financijske savjetnike koji će sudjelovati i u strukturiranju transakcije. Osim novca, Mercator u preuzimanju može iskoristiti i mogućnost korištenja dionica iz svog temeljnog kapitala i postojeće vlastite dionice. Za sudjelovanje u preuzimanju namjeravaju pozvati i International Financial Corporation s kojim već surađuju na financijskom području, a možda i druge financijske institucije. Razgovore o sudjelovanju IFC-a i drugih institucija u preuzimanju iz Uprave Mercatora još nisu obavili. 

Pivovarna Laško u ovom trenutku posjeduje 23,34 posto dionica Mercatora. Tih 23 posto je među 52,10 posto dionica koje želi kupiti Agrokor Ivice Todorića.  Iz tvrtke kažu kako je financijsko restrukturiranje Pivovarne Laško moguće izvesti 2012. i 2013. godine. Detalje povezivanja će Mercator u prospektu službene ponude. Predsjednik Nadzornog odbora Pivovarne Laško Vladimir Malenković je kazao da još nema informacija o namjeri Mercatora da preuzme tu tvrtku.

"Odličan Mercatorov obrambeni potez"

Na Radioteleviziji Slovenije su kazali kako bi preuzimanje Pivovarne Laško Mercator stajao oko 500 milijuna eura. "To je odličan obrambeni manevar ponudi Agrokora, jer Laško, koji ima jednu četvrtinu dionica Mercatora, prije bilo kakve odluke o mogućoj prodaji dionica Agrokoru, mora sazvati skupštinu dioničara i dobiti 75 posto glasova za. To je i logičar potez, jer Mercator u tome trenutku lako može prodati oko 1,7 milijuna eura u nekretninama. Polovica te vrijednosti je viša od cijene koju je ponudi Agrokor", kazao je ekonomist Matej Lahovnik te dodao kako je Laško u ovom trenutku vrlo jeftino te ga Mercator može preuzeti bez problema.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan je iznenađen Mercatorovom najavom preuzimanja Pivovarne Laško. "Svjestan sam da je Pivovarna Laško vrlo bitna tvrtka, koja radi u prehrambenom sektoru, i ja naravno želim da ima stabilnog vlasnika", kazao je Židan. Na pitanje je li ovaj potez Mercatora samo manevar da se izbjegne njegova prodaja Židan je kazao da i toj tvrtki želi stabilnog vlasnik "kojega u ovom trenutku nema". "Kakve su šanse Mercatora u ovoj ponudi mora reći sam Mercator", rekao je Židan.

Ministar je dodao kako je svjestan da je u prošloti bilo grešaka kod privatizacije slovenskih kompanija. "Najveće greške su bile povezane sa tim što su kompanije kupovali ljudi bez vlastitih sredstava te su ga dobivali na način da su dugove prebacivali na tvrtke koje kupuju", rekao je Židan te dodao kako želi da se nestabilna vlasništva, koja su posljedica takvih preuzimanja, čim prije i što bolje urede za kompanije i za ljude koji u njima rade te od njih imaju koristi.

Odgođena sjednica Nadzornog odbora Pivovarne Laško o prodaji dionica Mercatora

Danas je odgođena i za sutra najavljena sjednica Nadzornog odbora Pivovarne Laške na kojoj se trebalo odučiti o davanju suglasnosti za prodaju Mercatora. Predsjednik Nadzornog odbora Vladimir Malenković je kazao da se sjednica prebacuje za kraj sljedećeg tjedna, piše agencija STA. Objasnio je da su sjednicu predložili zato što ponuda Agrokora za 52,10 posto dionica Mercatora vrijedi do kraja ove godine. Sa odgodom sjednice je Nadzorni odbor Upravi Pivovarne Laške dao više vremena za poboljšavanje svoje pregovaračke pozicije sa konzorcijem prodavača najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Nadzornike i Upravu Pivovarne Laško najviše zanima kada će dobiti novac od prodaje udjela u Mercatoru. Njima odgovara brza uplata, jer imaju oko 400 milijuna kuna duga i tim novcem namjeravaju financirati spašavanje kompanije. Prodajom dionica Mercatora Pivovarna Laško bi trebala zaraditi oko 200 milijuna eura s kojima bi morali pokriti svoje dugove bankama. Predstavnici radnika i Udruga malih dioničara Pivovarne Laško su podržali prodaju dionica Mercatora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara