"Preporod" predlaže povećanje plaća učiteljima romske djece

PREDSJEDNIK Hrvatskog školskog sindikata "Preporod" Vinko Filipović izjavio je danas novinarima u Čakovcu da sindikalni povjerenici škola, koje pohađaju romska djeca u Međimurskoj županiji, ukazuju na niz poteškoća s kojima se susreću.

Smatrajući da učitelji u takvim školama rade u otežanim uvjetima, te da uvjeti nisu dodatno vrednovani, "Preporod" traži povećanje plaća za te prosvjetne djelatnike te Ministarstvu prosvjete predlaže pet do 20-postotno povećanje plaća za rad u otežanim uvjetima, ovisno o postotku Roma u razredima.

U "Preporodu" očekuju i da će Ministarstvo početi zapošljavati asistente koji će raditi s romskim učenicima te da će imati hrabrosti i političke volje da provede predložene mjere povećanja plaća učiteljima koji rade s romskim mališanima. Po Filipovićevim riječima, sociološko-kulturološki problemi su ogromni, no "Preporod" se ograđuje od političkog sagledavanja tog problema.

Sedam osnovnih škola na području Međimurja pohađa 839 romskih učenika. Primjerice, Osnovnu školu Vladimir Nazora u Pribislavcu pohađaju 344 učenika, a njih 32,4 posto romske nacionalnosti. Po riječima učitelja i sindikalista, jedan je od temeljnjih problema njihova školovanja, već od samoga početka, njihovo potpuno nepoznavanje hrvatskog jezika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, učenici Romi dolaze u školu bez osnovnih higijenskih i kulturnih navika, odgojno potpuno zapušteni. Neodgovorni su, grubi prema ostaloj djeci, a često i prema učiteljima i ostalim djelatnicima, naglašeno je na današnjoj konferenciji za novinare "Preporoda".

Naglasili su da se učitelji sami teško nose s brojnim problemima. Većina njih kaže da u školi nema odgovarajućih stručnjaka koji bi se morali pozabaviti nekima od njih pa učitelji, uz svoj redoviti posao, postaju psiholozi, defektolozi, logopedi, pa čak i socijalni radnici, te zbog toga "Preporod" traži povećanje plaća zbog otežanih uvjeta rada.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara