Previsoka cijena demokracije

HRVATSKA javnost će najvjerojatnije imati razumijevanja za inicijativu o promjeni izbornog zakona, koju je nedavno Mislav Bago u obliku peticije predao predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu. Peticija, koju su potpisali urednici informativnih programa HRT-a, Nove TV i RTL Televizije, traži da se ukine odredba prema kojoj prilikom izbora moraju na isti način pratiti sve stranke i sve kandidatske liste.

Javnost tu inicijativu neće podržati zbog argumenata koje su naveli autori peticije - nemogućnosti da profesionalno obavljaju novinarski posao, odnosno ograničenja autorske slobode u praćenju izborne kampanje. Hrvatske gledatelje neće toliko mučiti nekakva neprofesionalnost TV-emisija, koliko činjenica da će program mjesec dana prije izbora biti natrpan emisijama koje gotovo nitko ne želi gledati.

Među tanušnom manjinom koja se u to vrijeme ipak usudi upaliti televizor bit će onih spremnih da gledaju predizborna predstavljanja i vijesti vezane uz raznorazne stranke za koje se prvi put čuje, odnosno čije članstvo ponekad ima problema zadovoljiti stari kriterij rimskog prava "tres faciunt collegiam". No, malo je vjerojatno da će itko izdržati da u potpunosti sasluša emisije koje će se svoditi na sat razglabanja o hrvatskim imperijima koji su vedrili i oblačili Euroazijom prije pet tisućljeća, prebrojavanjem kostiju po Bleiburgu ili nastojanja da se gledatelji uvjere kako je Zagorska građanska domovinska stranka socijalnog prava pravi baštinik ideja i programa kojeg je izdalo protuzakonito i pučistički izabrano vodstvo Zagorske domovinske građanske stranke socijalnog prava.

Ako zanemarimo cinični argument kako je inicijativa motivirana nastojanjem TV-kuća da očuvaju što više dragocjene minutaže za reklamiranje piva, zahtjev za izbornom reformom bi se mogao podržati i nastojanjem da se očuva mentalno zdravlje voditelja i članova TV-ekipe koje se, za razliku od gledatelja, od gore navedenih trauma ne mogu spasiti uz pomoć daljinskog upravljača.

Međutim, ma koliko ta inicijativa izgledala primamljiva, ona u sebi krije mnogo opasnosti po hrvatsku demokraciju, koja je daleko krhkija nego što to itko želi priznati. Ona je slična tezi o tome da u Hrvatskoj ima "previše stranaka" koje se izbornim zakonom i sličnim mjerama mora svesti na "prihvatljivi broj". I jedno i drugo - koje pod parolom "stabilnosti" nastoji očuvati "status quo" - bi s vremenom dovelo do svog logičkog završetka u povratku na jednostranačko jednoumlje.

Predizborni ritual paradiranja opskurnih strančica na javnoj televiziji, stoga, ipak igra važnu ulogu za razvoj hrvatske demokracije. On gledateljima, pa i biračima, služi kao simboličko podsjećanje da u jednoj zdravoj, "normalnoj" državi kakva bi Hrvatska trebala biti svatko - a ne samo establishment - ima pravo sudjelovati u političkom procesu. Među svim tim malim, beznačajnim strančicama i naizgled redikulskim pojedincima se  barem nas u to povijest uči - nalazi i klica pokreta, ideje ili stranke u kojoj će možda jednog dana birači pronaći odgovore na važna pitanja koja nije dao današnji hrvatski "establishment".

Stoga predizborni cirkus koji toliko tangira hrvatske TV-urednike ipak valja, barem u nekom elementarnom obliku, očuvati jer on ipak predstavlja cijenu hrvatske demokracije. Ako hrvatska javnost smatra da je ta cijena previsoka, postavlja se pitanje što će od hrvatske demokracije biti ako njeno očuvanje bude zahtijevalo prolijevanje znoja, suza i krvi.

Dragan Antulov

>>> Ostale komentare Indexovog novinara Dragana Antulova možete pročitati na njegovom službenom blogu draganantulov.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara