Prihvaćen proračun Zagrebačke županije

PRORAČUN Zagrebačke županije za 2003. godinu s planiranim prihodima od 149 milijuna kuna prihvatili su na današnjoj sjednici većinom glasova vijećnici Županijske skupštine.

Proračun su podržali vijećnici SDP-a, HSS-a, HNS-a i DC-a, dok su protiv glasovali vijećnici HDZ-a.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (HSS) naglasio je da će se u poračunu za 2003. povećati izdaci za razvoj županijskog gospodarstva na osam milijuna kuna, što je 25,5 posto više nego ove godine, a bit će povećani izdaci i za poljoprivredu i promet.

Najviše novca Zagrebačka će županija u 2003. uložiti u kapitalnu izgadnju i socijalne programe.

U proračunskom dokumentu stoji da će u 2003. poseban naglasak biti na poticanju seljačkih gospodarstva, posebice na područjima s težim uvjetima gospodarenja i depopulacijskim područjima. Bit će pokrenut i projekt za očuvanje turopoljskog luka, autohtone sorte Zagrebačke županije, a nastavit će se stvaranje županijskih robnih marki i to vina, sira, prerađevina od povrća, lana, samoborske salame. Zainteresiranim gradovima Županija će sufinancirati izgradnju suvremenih polivalentnih hladnjača.

Bit će pokrenuti i projekti ´Poduzetničke zone Zagrebačke županije´ i ´Regionalne razvojne agencije´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kapitalna ulaganja u promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno je 6,4 milijuna kuna, od čega će se u vodoopskrbu uložiti 1,8 milijuna. Župan Kožić tomu je dao osobitu važnost jer u Zagrebačkoj županiji, kako je rekao, ima općina koje nemaju ni kilometra javnog vodovoda. Za sanaciju županijskih cesta osigurano je 1,3 milijuna kuna, a za izgradnju autobusno-željezničkog terminala u Zaprešiću 750 tisuća.

Posebna je pozornost posvećena zaštiti okoliša pa će se u 2003. izraditi i Prostorni plan parka prirode ´Žumberak-Samoborsko gorje´.

HDZ-ovi vijećnici zamjerili su što paraleno sa županijskim proračunom nije izrađen i Program rada Županijskog poglavarstva za 2003. te zbog prevelikih iznosa za intelektualne usluge.

U općini Pokupsko koja je za rata bila branik Županije i Zagreba nakon rata je ostalo minirano 1257 četvornih metara površine pa je dio novca, 1,5 milijuna kuna, iz proračuna Zagrebačka županija namijenila za razminiranje jedne od triju parcela na tom poručju.

U dovršetak Srednje škole Zaprešić sa sportskom dvoranom bit će utrošeno 2,5 milijuna kuna.

Umjesto na raspravu o proračunu, vijećnici Zagrebačke županije na današnjoj su sjednici više vremena i stanki utrošili sporeći se oko imenovanja tajnika Županijske skupštine Zorana Ostovića da bi na kraju odlučili staviti izvan snage zaključak o njegovu imenovanju. To im je predložila Upravna inspekcija, a potvrdilo Ministarstvo pravosuđa jer Ostović nije imao položen državni ispit dok se javljao na natječaj za tajničko mjesto.

Po riječima župana Kožića, novi natječaj za mjesto tajnika neće se raspisivati nego će se novi tajnik izabrati među kandidatima koji su se javili za tu dužnost kad i Ostović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara