Prije raspada Columbije na trupu porasla temperatura

Prije raspada Columbije na  trupu porasla temperatura

NEPOSREDNO prije raspada svemirske letjelice Columbija u subotu porasla je temperatura na lijevoj strani trupa broda, došlo je do zavlačenja lijevog krila što je navelo računalo da pokuša izravnati letjelicu, rekao je dužnosnik NASA-e.

Direktor NASA-inog programa shuttle Ron Dittemore rekao je na konferenciji za novinare da je došlo do porasta temperature za 15 stupnjeva Celzija tijekom pet minuta u središtu trupa što je dovelo do zavlačenja u pokušaju računala na shuttlu da uskladi let s planiranim.

Dittemore je kazao kako su podaci još uvijek privremeni, ali da je jedna od mogućnosti da je došlo do oštećenja ili gubitka pločica za toplinsku zaštitu na donjem dijelu trupa koji štite brod od visokih temperatura pri uslasku u Zemljinu atmosferu.

Letjelica Columbija raspala se u subotu ujutro kratko prije nego je bilo planirano da sleti u Svemirski centar Kennedy na Floridi, a na brodu je poginulo svih sedam astronauta. Većina ostataka letjelice pala je u američke savezne države Texas i Louisianu.

Upravitelj NASA-e Sean O´Keefe imanovao je u nedjelju bivšeg admirala Harolda Gehmana koji će voditi neovisnu istragu o nesreći. On je rekao da će se istražitelji prvenstveno usmjeriti da ispitaju da li je komad izolacijske pjene s vanjskog tanka za gorivo letjelice koji je otpao prilikom polijetanja 16. siječnja i pogodio lijevi dio letjelice mogao oštetiti brod.

Dittemore je kazao kako je utvrđen porast temperature u lijevom kotaču sedam minuta prije prekida kontakta sa letjelicom. Minutu kasnije utvrđen je još značajniji porast temperature od središta na lijevu stranu trupa.

Nakon toga počelo je zavlačenje lijevog krila što je navelo automatski sustav upravljanja na letjelici da pokuša ispraviti letjelicu.

Proizvođač tanka za gorivo priopćio je u nedjelju da je NASA upotrijebila stariju inačicu, dok je NASA pre sam let izjavila da će rabiti najnovije tankove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već drugi dan na terenu se traga za ostacima letjelice Columbija koji su razasuti po istočnom Texasu i zapadnoj Louisijani. Dijelovi će biti prikupljeni i potom odvezeni u zrakoplovnu bazu Barksdale u Louisijani gdje će ih sastaviti u pokušaju da se vidi što je dovelo do nesreće kako se to radi i kod zrakoplovnih nesreća.

Pronađeni su i dijelovi tijela sedam poginulih astronauta koji će biti poslani u vojnu mrtvačnicu u zrakoplovnoj bazi Dover u Delawareu.

Na palubi svemirskog broda bili su zapovjednik Rick Husband, pilot William McCool, voditelj poslova Michael Anderson, specijalisti David Brown, Kaplana Chawla i Laurel Clark i prvi izraelski astronaut Ilan Ramon.

Columbija se raspala na visini od 63 kilometra iznad Texasa dok je brzinom od 20.000 kilometara na sat slijetala prema svemirskom centru Kennedy na Floridi.

Bijela kuća je objavila u nedjelju da će predsjednik George W. Bush u Houstonu nazočiti misi zadušnici za poginule astronaute zajedno s prvom damom Laurom Bush.

NASA pronašla ostatke sedam astronauta

NASA je pronašla ostatke svih sedam astronauta poginulih u subotu tijekom povratka svemirske letjelice Columbia, objavila je u nedjelju američka svemirska agencija.

´Pronašli smo ostatake tijela svih sedam astronuata i identifikacija traje´, izjavio je Bob Cabana, dužnosnik za posade NASA-inih letova u svemirskom centru Johnson na tiskovnoj konferenciji.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara