Prijedlog reforme Vijeća sigurnosti UN-a

UN BI trebao razmotriti reformu svog najjačeg tijela, Vijeća sigurnosti, navodi se u najnovijem izvješću predanom Općoj skupštini UN-a, ali razlike u stavovima zemalja obuhvaćenih pitanje su toliko velike da bi za takvu reformu mogla biti potrebna prijelazna faza.

Izvješće, koje su tri mjeseca sastavljali stalni veleposlanici pri UN-u za pet zemalja – Hrvatsku, Nizozemsku, Cipar, Tunis i Čile – kaže da se "znatan broj zemalja članica slaže s time da idealno rješenje u ovom trenutku nije moguće, te smatra da bi možda bilo razumnije naći najbolje rješenje za ovaj trenutak".

Izvješće se bavi nekim bitnim pitanjima: kategorijom članstva u Vijeću, pitanjem veta, koje trenutno ima pet stalnih članica, pitanjem regionalnog predstavništva, veličinom mogućeg proširenog Vijeća, te odnosom između Vijeća i Skupštine. Veleposlanici su u zadnja tri mjeseca intervjuirali predstavnike zemalja članica da vide kakvi su im stavovi po pitanjima moguće reforme.

Glavna točka razdora je, kao i u svim prijedlozima za reformom Vijeća od 1979., sastav stalnih i rotirajućih članica. Naime, Vijeće ima 5 stalnih članica (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija) s pravom veta i 10 rotirajućih članica. Trenutno su se izdvojile tri grupe s novim prijedlozima.

Takozvana grupa četvorke – Njemačka, Japan, Brazil i Indija – žele stalno mjesto u proširenom Vijeću od 25 članova, ali bez prava veta. Grupa zemalja iz sredine, u kojoj su Italija i Pakistan, žele Vijeće od 25 članova s 10 novih rotirajućih mjesta, a Afrička unija, koja u UN-u ima 53 zemlje, kaže da je njen kontinent jedini bez stalnog mjesta u Vijeću i traži dodavanje 11 novih mjesta – 6 stalnih mjesta s pravom veta, među kojima bi bila dva afrička i 5 rotirajućih.

"Bilo koje moguće rješenje mora u obzir uzeti interese većine zemalja članica UN-a, koji se odnose na jači utjecaj, u smislu povećanja njihovih šansi za služenjem u Vijeću i u smislu većeg pristupa radu Vijeće za one koji nisu u njemu", kaže se u izvješću.

Glavni argument za reformom Vijeća proizlazi iz toga što su se okolnosti u kojima se nalazi međunarodna zajednica drukčije danas nego što su bile nakon Drugog svjetskog rata, kad je njegov sadašnji sastav formiran.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara