Prijetnje navodna pripadnika "Crvenih beretka"

BEOGRADSKI tabloid "Kurir" objavio je u današnjem broju navodni intervju s neimenovanim pripadnikom "Crvenih beretka" koji je izjavio da je atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića bio "politički opravdan".

Novinar je sugovornika predstavio kao jednog od pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), tzv. Crvenih beretka, raspuštene nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka prošle godine.

Pod naslovom "Dramatično: Doći ćemo u sud u uniformama JSO", neidentificirani muškarac, predstavljen kao "Kapetan Džo", na fotografiji snimljen s leđa, najavljuje da će se pripadnici "Crvenih beretka" pojaviti u uniformama te raspuštene postrojbe na suđenju optuženicima za Đinđićevo ubojstvo, te kaže da je atentat na premijera Đinđića bio "politički opravdan".

"Za nas ubiti čovjeka nije ništa. Kao što je tebi napraviti intervju, tako je meni nekoga ubiti. S političke strane, opravdavam ubojstvo Zorana Đinđića, nemam nikakavih problema s time", izjavio je "Kapetan Džo". Ustvrdivši da je Milorad Luković Legija još zapovjednik "Crvenih beretka", poručio je pripadnicima te postrojbe: "Strpite se još malo". Luković je prvootpuženi za Đinđićevo ubojstvo i još je u bijegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je 27. travnja neradni dan zbog Dana državnosti inače bivše SR Jugoslavije, još nema reakcije ni državnog odvjetništva, ni bilo koga od dužnosnika vlasti.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nebojša Bugarinović danas je za Radio B92 izjavio da je objavljeni tekst u suprotnosti s novinarskim kodeksom, jer se ne zna "postoji li taj čovjek ili je njegov iskaz proizvod mašinerije koja je i dovela do Đinđićeva ubojstva".

Predsjednica Odbora pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo izjavila je da je riječ o zloupotrebi slobode informiranja i kriminalnom ponašanju.

"Taj tekst je izravna rehabilitacija zločina i izravno ponovno ubijanje Zorana Đinđića, te poruka da je to ubojstvo zapravo pozitivna stvar u srpskoj povijesti. Ako državni odvjetnik ne reagira, to je siguran znak da se to najmračnije vrijeme vraća, i to legalno. Moram kazati da i za vrijeme (Slobodana) Miloševića nije bilo tako", kazala je za Radio B92 Biljana Kovačević Vučo.

Prošli tjedan, u tijeku suđenja optuženicima za Đinđićevo ubojstvo u sudnici Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu šestorica pripadnika Žandarmerije srbijanskog MUP-a pojavila su se odjevena u majice sa simbolom "Crvenih beretka", a to je vuk razjapljenih čeljusti. Protiv njih je najavljeno pokretanje disciplinskog postupka, a žandarmerijski zapovjednik Goran Radosavljević izjavio je da su ta šestorica tada imala slobodan dan i da nisu bila na dužnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara