Pripremno ročište za novo suđenje Sanaderu zbog mita odgođeno do rujna

Pripremno ročište za novo suđenje Sanaderu zbog mita odgođeno do rujna
Foto: Hina

BIVŠI premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pojavio se na pripremnom ročištu za ponovljeno suđenje zbog primanja 10 milijuna eura mita od direktora MOL-a Zsolta Hernadija, koji bi sa Sanaderom trebao dijeliti optuženičku klupu, ali je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

No pripremno ročište odgođeno je do rujna.

Odgodu pripremnog ročišta u srijedu je zatražila Sanaderova obrana, ustvrdivši da zbog numeracije spisa nastalog spajanjem Sanaderove i Hernadijeve optužnice ne mogu vidjeti na kojoj se stranici nalaze određeni dokazi, a što je nužno kako bi mogli predložiti svoje dokaze i očitovati se o USKOK-ovima. Podsjetili su i da se spis do lipnja ove godine nalazio na Vrhovnom sudu te da nisu upoznati s činjeničnim opisom optužnice protiv Hernadija.

I Hernadijeva obrana je ustvrdila da im nije dostavljena optužnica protiv Sanadera što im je također neophodno za predlaganje dokaza.

Nakon pripremnog ročišta Sanader nije želio ništa komentirati, a odvjetnici i USKOK-ova tužiteljica kazali su tek da je ročište odgođeno iz tehničkih razloga.

Na ročištu u rujnu, kako se očekuje, obrana će uz predlaganje dokaza najvjerojatnije zatražiti da se dio spisa prevede na mađarski kako bi ga Hernadi mogao proučiti na materinjem jeziku.

Sanader je već ranije osuđen, ali je presuda ukinuta

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na deset godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem, no njegova je obrana tražila da se cijeli spis prevede na mađarski, a tvrdili su i da je riječ o presuđenoj stvari jer je Hernadi po privatnoj tužbi za podmićivanje Sanadera oslobođen u Mađarskoj.

Krajem prošle godine Vrhovni sud ukinuo je rješenje kojim je zagrebački Županijski sud 30. svibnja 2017. privremeno prekinuo suđenje Sanaderu i Hernadiju, odlučujući o žalbama USKOK-a i Hernadijeve braniteljice.

Hernadija, za kojim je bio raspisan i Europski uhidbeni nalog koji su neke države ignorirale, USKOK je optužio da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini. Tvrde da je predsjednik Uprave MOL-a od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara