Privatne zdravstvene ustanove protiv odluke da država kupi CT uređaje vrijedne 67 milijuna kuna

Privatne zdravstvene ustanove protiv odluke da država kupi CT uređaje vrijedne 67 milijuna kuna

Foto: 123rf

"HUP-Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb podržava obnavljanje opreme i ulaganje u hrvatske bolnice, ali smatra da ono mora biti strateški promišljeno, sustavno i racionalno. Nabavku 4 CT i 9 MSCT uređaja ukupne vrijednosti 67 milijuna kuna Udruga ne smatra takvim potezom i tim povodom upućuje i javni poziv Ministarstvu zdravlja na dijalog i suradnju u racionalizaciji troškova zdravstvenog sustava te podizanju kvalitete zdravstvenih usluga", priopćili su iz HUP-a.

U HUP-u smatraju da ulaganje u novu opremu koja već postoji u privatnim ustanovama ne doprinosi pozitivnoj reformi sustava.

"Ministarstvo zdravlja kao središnja institucija zdravstvenog sustava svojim osiguranicima dužna je osigurati najkvalitetniju zdravstvenu uslugu za najmanje novaca. Tako se ponašaju odgovorna društva kojima su interesi osiguranika i njihovih građana na prvome mjestu. Stoga smatramo da ulaganje u novu opremu koja već postoji u sustavu zdravstva unutar privatnih zdravstvenih ustanova nije korak u pravome smjeru i ne doprinosi stvarnoj, pozitivnoj reformi sustava", navode iz HUP-a.

Država plaća uređaje a HZZO njihovo korištenje


Iz HUP-a kažu da je trošak nabave novih CT uređaja 67 milijuna kuna te da postoje dodatni troškovi edukacije osoblja i uređenja prostora, a da bi HZZO u privatnoj ustanovi platio samo troškove pregleda.

"Primjerice, ukupni trošak nabavke 13 novih najsuvremenijih uređaja za kompjutorsku tomografiju, veći je od 67 milijuna kuna koliko koštaju sami uređaji jer u obzir treba uzeti i dodatne troškove uređenja prostora te educiranja osoblja za njihovo korištenje. Osim toga, nakon instaliranja u bolnicu HZZO svaki napravljeni pregled plaća toj istoj bolnici u koju su smješteni uređaji koje je platila država. Istodobno, u slučaju korištenja iste opreme u privatnim ustanovama HZZO tj. država plaćaju samo obavljene preglede, dok je nabavka uređaja, educiranje osoblja i uređenje prostora trošak kojega snosi privatni vlasnik", navode iz HUP-a.

"Suradnja privatnih i javnih ustanova ne znači privatizaciju"

HUP smatra da bi se trebalo ići u smjeru suradnje privatnih i javnih ustanova, što prema njima osigurava racionalnije korištenje novca osiguranika i kažu da to ne znači privatizaciju zdravstvenog sustava.

"Mišljenja smo da u RH treba postojati sustav zdravstva koji koristi sinergije javnih i privatnih ustanova naravno uz uvjet ekonomske opravdanosti i zadovoljavajućeg omjera cijene i kvalitete te zadovoljavajuće razine usluge u svim dijelovima sustava u skladu sa zadanim medicinskim standardima.

Suradnja privatnih i javnih ustanova nipošto ne znači privatizaciju cjelokupnog sustava zdravstva već, upravo suprotno, omogućava da se racionalnijim korištenjem sredstava osiguranika, hrvatskim građanima omoguće kvalitetnije i dostupnije zdravstvene usluge.

HUP Udruga privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrbi stoga i ovim putem poziva Ministarstvo zdravlja na konstruktivan dijalog s ciljem poboljšanja stanja u domaćem zdravstvenom sustavu i racionalne iskoristivosti svih postojećih resursa", navodi se u priopćenju HUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara