Priveden maloljetni napadač na profesora; tročlani tim Ministarstva u Makarskoj

ISTRAŽNOM sucu Županijskog suda u Splitu s kaznenom prijavom za pokušaj ubojstva popodne je sproveden 17-godišnji učenik koji je jučer u makarskoj srednjoj školi svojega profesora ubo nožem u prsa.

Sudac za mladež donio je rješenje o njegovu pritvaranju i pokretanju istražnog postupka.

U makarsku je Srednju školu "Fra Andrije Kačića Miošića" danas stigao tročlani stručni tim Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa predvođeno ministrovim savjetnikom Josipom Ujevićem kako bi pomoglo smiriti stanje i utvrditi moguće uzroke nasilna ponašanja učenika.

Kako se doznaje, neki su srednjoškolci rekli kako je počinitelj najavljivao da će na neki način pokušati zastrašiti profesora.

Josip Ujević kazao je kako su noćas stigli u Makarsku i rano jutros u policiji razgovarali o tom slučaju te s roditeljem 17-godišnjaka osumnjičena za pokušaj ubojstva.

Po Ujevićevim riječima na vijest o događaju ministar Primorac je sastavio tim i poslao ga u Makarsku kako bi pomogao u rješavanju nastala stanja. S ravnateljem i nastavničkim vijećem škole dogovorene su aktivnosti koje bi uz stručnu i psihološku pomoć učenicima trebale omogućiti redovitu nastavu, što je u ovom trenutku, kako je rekao Ujević, i najvažnije. Škola ima dobar tim za stručan psihološki rad s učenicima, dodao je, pa se očekuje kako će se stanje što prije smiriti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je na prvom satu popodne nastave učenicima predočeno stanje i mjere koje se provode.

"Mislimo da se našim dolaskom stanje počinje smirivati. Rad s učenicima posebno je važan, jer će sada s oprezom dolaziti u školu i u strahu da se nešto slično ne ponovi", poručio je Ujević.

Motiv takva nasilničkog ponašanja nije potpuno jasan, jer je učenik iz obitelji u kojoj su odnosi normalni i ničim nije pokazivao da bi mogao tako nešto učiniti, kazao je savjetnik Ujević. No, dodao je, pretpostavlja se da bi mogući uzrok napada na profesora mogao biti "nagomilan osjećaj neuspjeha u školi, koje nikad nije pokazivao".

"Na sve što je bilo dobro ili loše reagirao je osmijehom, nikad nije na sebe privukao pozornost psihologa, niti je detektiran kao moguća opasnost", rekao je Ujević.

Učenik je isključen iz škole, odnosno s nastave, ali će moći polagati razredni ispit na kraju školske godine.

Profesor hrvatskog jezika Zdravko Pervan (57) sinoć je operiran u splitskoj Kliničkoj bolnici i život mu nije u opasnosti, premda je riječ o teškoj ozljedi prsišta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara