Pročitajte čestitke političara povodom obljetnice Oluje

Pročitajte čestitke političara povodom obljetnice Oluje
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Čestitku u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Prije 23 godine, požrtvovnošću hrvatskih branitelja i državničkom mudrošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u odlučujućoj vojno-redarstvenoj operaciji 'Oluji' u svega četiri dana oslobođen je najveći dio privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske.

Pobjednički stijeg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio je kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Oluja je trajno promijenila ravnotežu snaga i u Bosni i Hercegovini te bila preduvjet sklapanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

U tim danima sloge, ponosa i slave, Hrvatska se suprotstavila višestruko jačem neprijatelju, velikim srcem zbrinjavala prognanike i izbjeglice te stvarala preduvjete za razvoj i obnovu naše razrušene zemlje i ugroženog gospodarstva. 

Stoga će Oluja, koja je donijela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja. 

Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima respektabilnu oružanu silu, a današnja moderna Hrvatska vojska, u čiji razvoj kontinuirano ulažemo, čini nas pouzdanom članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. 

I danas su posvećenost i odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske putokaz za jačanje uređenog i naprednog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve. Takvo društvo ne bi bilo moguće da nije bilo Oluje.

S tim ciljem gradimo Domovinu koja treba omogućiti našim obiteljima da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade. Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privređuje, odgovorno upravlja, štiti nacionalne interese, razvija konkurentno gospodarstvo i stabilan financijski sustav. Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima. 

Slaveći pobjedu u srcu i mislima su nam svi hrvatski branitelji, koji su od Vukovara do Dubrovnika svoje živote utkali u temelje hrvatske države, i kojih se danas sjećamo s tugom, trajnom zahvalnošću i ponosom, u sućuti s njihovim obiteljima. 

U ime Vlade i osobno, hrabrim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a svim Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim našim sugrađanima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti."

Jandroković: Veličanstvena pobjeda

Predsjednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković također je uputio čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja:

"Svim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim građanima u domovini i inozemstvu čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

5. kolovoza slavimo veličanstvenu pobjedu hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije, ali i cijelog hrvatskog naroda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja – odlučujućoj bitci koja je nakon pet godina velikosrpske agresije na Hrvatsku donijela našoj domovini i cijelom hrvatskom narodu mir i slobodu.

Podizanjem hrvatskog barjaka na kninskoj tvrđavi prije dvadeset tri godine dovršeno je stvaranje slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske, za koju su pali mnogi hrvatski životi.

Imajući na umu riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim smo vodstvom stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovinskom ratu: „Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna. Njezin viši smisao dobiva na značenju vremenom“, imamo trajnu obavezu odavati duboko poštovanje i biti zahvalni na žrtvi naših branitelja, njihovih obitelji kao i svih hrvatskih ljudi. I stoga Domovinski rat mora biti temelj današnje Hrvatske.

Naša obaveza je danas i u budućnosti nastaviti izgrađivati našu domovinu na vrijednostima koje smo pokazali u Domovinskom ratu – vjeri, hrabrosti, požrtvovnosti, samosvijesti, odlučnosti i osobnoj odgovornosti.

Upravo te vrijednosti ključne su za daljnje osnaživanje državnih institucija, pravnog poretka, gospodarskog napretka, demografske obnove te međusobnog uvažavanja i društvene solidarnosti.

Čestitam još jednom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!"

Goran Marić: Budimo, ostanimo i živimo kao sretan narod

Ministar državne imovine Goran Marić putem Facebooka je svima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

"Poznajem Hrvatsku svojim temeljnim znanjima, iskustvom, spoznajom, emocijama, ljubavlju...Trudio sam se upoznavati i upoznati ju svojom sviješću, očima, slikama,... događajima... I tako sve do trenutka kad čovjek pomisli: to je Hrvatska, ta i takva kakvu je poznajem, u svojoj cjelini, naravi, integritetu! Može se reći da je to trajalo sve do dvaju težinskih iskustava i događaja: prvi put nakon vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. i drugi put nakon ponedjeljka 16. srpnja ove 2018., dana povratka hrvatske nogometne reprezentacije i njezina izbornika s osvojenim srebrom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. 

U ova dva događaja, upoznavao sam novu, drugu, drukčiju Hrvatsku. Onu koja je otvorila srce, dušu ... Kad je pokazala svoje lice, biće i bitak, kad je pokazala svoju najbolju sliku i svoju narav.

Dok se pripremamo za slavljenje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, dok se zapravo sjećamo i slavimo Oluju, nedvojbeno se nameće njezina usporedba s veličanstvenim događajem u srpnju – nastupom, igrom, odnosom, uspjehom, porukom naših nogometaša i njezina izbornika na SP u Rusiji. Doista savršena sličnost snage, odlučnosti, veličine, jedinstvenosti, poruka, profesionalizma, zajedništva, , dubokog i zrelog domoljublja, čistoće volje, uspjeha, ZAHVALNOSTI …Uspjeha kojemu je ime POBJEDA!

Nije li to frapantna, neponovljiva sličnost ovih dvaju događaja!? 

To su događaji koju su upotpunili moje iskustvo i moje poznavanje Hrvatske! Događaji kad je Hrvatska postajala i postala velika! To čine samo veliki događaji! Događaji koji daju značenje i značaj. Koji pokazuju i određuju mjeru našeg duha, naše misije, svijesti i samosvijesti ... Događaji koji daju pravo i temelj optimizma, ponosa , nade ... Događaji koji se nude postavljaju i ostaju u samoj povijesti ali i ona sama ...Koji jesu, mogu i moraju predstavljati lice i narav prave Hrvatske. One koja nadahnjuje ljude i zahvaljuje Gospodinu s kojim putujemo našu čitavu povijest. 

Stoga se prepustimo i poklonimo snazi te povijesti. Budimo, ostanimo i živimo kao sretan narod. Jer očito je: nema naroda bez pobjede! Pobjeda je univerzalna i svevremenska poruka! Treba je slaviti, treba je ponavljati, podsjećati, posvješćivati! Poredajmo iznova u svijesti i u našoj čestitci riječi: Sretno i ponosno sjećanje na Oluju!
I sretan svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja…"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara