Pročitajte govor estonskog premijera. Možete li zamisliti da Plenković ovo kaže?

Pročitajte govor estonskog premijera. Možete li zamisliti da Plenković ovo kaže?
Foto: EPA

ESTONSKI premijer Juri Ratas je u tradicionalnoj debati europskih premijera s Europskim parlamentom pozvao EU na brži napredak u digitalnoj industriji i umjetnoj inteligenciji.

"U polju umjetne inteligencije utrka definitivno traje", rekao je u govoru o budućnosti Europe premijer Estonije, predvodnice u uvođenju novih tehnologija u EU.

Citirao je riječi znanstvenika Stephena Hawkinga kako bi "uspjeh u stvaranju djelotvorne umjetne inteligencije mogao biti najveći ili najgori događaj za našu civilizaciju". 

Estonski premijer je europarlamentarcima u Strasbourgu poručio kako Europska unija treba predvoditi tehnološke promjene u javnom i privatnom sektoru, za što su zastupnici kasnije naglasili da je njegova država dobar primjer. 

U Estoniji se većina stvari s državom može obaviti preko interneta

Oko 1,3 milijuna stanovnika te baltičke države mogu gotovo sve poslove s državom obaviti putem interneta. S osobnom iskaznicom i šifrom Estonci mogu glasati na izborima, podnositi zahtjeve i prijave ili potpisivati ugovore u nekoliko sekundi.  

Već dugi niz godina estonska vlada održava sjednice bez tiskanih materijala, najveći dio glavnog grada Tallinna pokriven je besplatnim bežičnim internetom, službeni dokumenti mogu se potpisivati elektronskim potpisom, a recepti se kod liječnika mogu naručiti SMS-om.

Stručnjaci procjenjuju da digitalni sustav estonskom BDP-u godišnje stvori dodatnih dva posto rasta, piše britanski The Economist. 

Imaju e-državljanstva

Estonija je uvela i sustav e-građana koji putem interneta mogu dobiti priliku pokrenuti posao u toj državi bez da u nju kroče. Među 21 tisuću stranih e-građana je i japanski premijer Shinzo Abe, a Tallinn do 2025. cilja na njih 10 milijuna, od kojih će mnogi biti britanski poduzetnici zahvaćenih Brexitom, dodaje list.

Estonija je od srpnja do prosinca prošle godine predsjedala Europskom unijom, tijekom čega je svoja iskustva pokušala prenijeti na europsku razinu. 

"Veoma sam zadovoljan prijedlozima Europske komisije koji su rezultat s prošlogodišnjeg digitalnog summita u Tallinnu, posebice predanost investiranju u tehnološku i društvenu spremnost u novom europskom proračunu", istaknuo je Ratas, dodavši kako je vrijeme za omogućavanje digitalne transformacije. 

"Svijet neće čekati", kazao je Estonac, naglasivši i potrebu borbe protiv kibernetskog kriminala i širenja lažnih vijesti, te stvaranja čvrste digitalne identifikacije kako bi se mogle razlikovati stvarne osobe od takozvanih internetskih botova. 

"Mala, hrabra i inovativna zemlja"

Čelnik Europske pučke stranke Manfred Weber u raspravi je istaknuo kako je primjer Estonije, "male, hrabre i inovativne zemlje", inspiracija za druge članice, podsjetivši kako se Estonija 2007. oduprla prvom ikad kibernetičkom napadu, da je 99 posto njezinih javnih službi elektroničnih i kako vodi po kilobajtima po glavi stanovnika. 

"Estonska ambicija je uzor za Europu. Inovacija mora biti dio europske DNK", zaključio je Weber. 

Čelnik socijalista Udo Bullmann kazao je kako je Estonija "pokazala što mala država može napraviti". 

"Javni prijevoz je kod vas gotovo svugdje besplatan. Sanjam da tako bude i u EU", rekao je socijalist, dok je Guy Verhofstadt, čelnik liberala u parlamentu, poručio kako nije čudno da "svi hvale" Estoniju pošto su tamo uvijek liberali na vlasti. 

Put do slobode

Ratas je u govoru čestitao Nijemcima Dan njemačkog ujedinjenja, poručivši kako je taj dan za njegovu generaciju simbolizirao ne samo kraj podjele te zemlje, nego i oslobođenje istočne Europe i širenje Unije na istok. 

"To je omogućilo početak pristupnih pregovora prije 20 godina. To je bilo nevjerojatno putovanje za Estoniju."

Estonija ove godine bilježi stotu godinu državnosti, ali kao Nijemci na istoku i Estonci "su morali 50 godina čekati san slobode, vladavine prava i pravde", kazao je estonski premijer, nekoliko dana nakon što je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt usporedio Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom. 

"Iz dubine duše ne volim granice u Europi"

"Sjećam se kako sam gledao finsku televiziju jer je to bila naša jedina poveznica sa slobodnim svijetom. Zbog toga iz dubine duše ne volim granice u Europi – one koje i dalje postoje za članice koje su ispunile sve kriterije da uđu u šengenski prostor", one uvedene zbog migracijske krize, "iako razumijem tadašnju zabrinutost", te onu koja bi mogla nastati ako pregovori o Brexitu ne uspiju, naglasio je Ratas, referirajući se na pitanje granice Sjeverne Irske i Republike Irske. 

Istaknuo je važnost malih naroda u EU, citirajući bivšeg estonskog predsjednika Lennarta Merija koji je rekao da su "mali europski narodi ljepilo, ulje i cement u europskoj konstrukciji", te je izrazio nadu da će za deset godina članice postati i države koje su danas kandidati. 

"Europa štiti naše vrijednosti i slobode protiv turbulencije današnjeg svijeta."

"Mi Europljani smo snažniji zajedno"

"Mi Europljani smo snažniji zajedno i nadam se da nećemo štedjeti naš trud u osiguravanju naših kolektivnih interesa i vrijednosti u svijetu", istaknuo je Estonac, kao primjer prednosti zajedništva navevši jedinstveno tržište koje je od EU učinilo vodeću trgovinsku silu na svijetu. 

"Mogu se samo složiti s irskim pjevačem Bonom da Europa nije samo ideja, nego i osjećaj i sudbina", zaključio je Ratas. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara