Pročitajte zašto mnogi smatraju da Iran i SAD već vode "tajni rat"

Foto: AFP

MEĐUNARODNA zajednica iranski ratni nuklearni program pokušava zaustaviti sankcijama, no glavni "svjetski policajac" SAD se u rušenju režima u Teheranu služi i nekim drugim sredstvima, na koje iranski režim odgovara svojim akcijama.

Mnogi smatraju kako se takve akcije već mogu nazvati "tajnim ratom" između SAD-a i Irana, piše ABC. Kao dokazi tog rata navode se napadi na američke vojnike smještene u Iraku i Afganistanu koje izvode tajne iranske snage nazvane Qoods. U napadima na Amerikance se često služe sa improviziranim eksplozivnim napravama proizvedenima u Iranu. Kao drugi dokaz navodi se američka manipulacija i kontaminacija dijelova i materijala koje Iran kupuje od drugih država kako bi ga koristili za svoje raketne i nuklearne programe.

Meksikanci za Irance trebali bombardirati Washington

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iranska elitna postrojba Quds je pokušala regrutirati paravojne postrojbe od meksičkog narko kartela Zeta kako bi izvršili teroristički bombaški napad u Washingtonu. Kao još jedan dokaz američkog odgovora navodi se uništavanje putem računalnih virusa iranskih nuklearnih centrifuga u akciji poznatoj pod imenom Stuxnet. Iranci su kao odgovor oformili jedinicu koja se treba baviti "internetskim ratovanjem". Dokaz rata je neuobičajeno veliki broj eksplozija u glavnim postrojenjima u Iranu, uključujući i centar za razvijanje projektila, kao i u rafinerijama te na naftovodima.

Američke bespilotne letjelice često lete iznad iranskih nuklearnih postrojenja. Iranci su već ranije srušili dvije takve letjelice, a nedavno su došli i u posjed još jedne. Amerikanci su s druge strane uhvatili mrežu iranskih i libanonskih špijuna koji su se pokušali "infiltrirati" u tajnu kompjutersku komunikacijsku mrežu američke službe CIA. Kao dokaz rata se pojavljuju i ubojstva iranskih nuklearnih stručnjaka na ulicama Teherana. Sumnja se kako njih ubijaju agenti koje plaća Izrael. Amerikanci su već navodno ubacili svoje izvidničke timove u Iran.

Obama nije sklon ratu u Iranu

Ovo su samo neki dokazi na temelju kojih se može zaključiti da se između Irana i SAD vodi "tihi rat". Hoće li on prerasti i u pravu invaziju kakvu smo gledali u Iraku i Afganistanu ovisi o političkoj odluci u Washingtonu. Mnogi smatraju kako američki predsjednik Barack Obama neće krenuti u ofenzivu prije predsjedničkih izbora sljedeće godine, jer bi mu još jedan skupi rat mogao odnijeti glasove. A, tek je ovaj tjedan pobjedonosno proglasio kraj rata u Iraku. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara