Prodi: EU ne može dati Turskoj povlašteni tretman

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi pozvao je čelnike EUa da ne daju Turskoj povlašteni tretman u njezinu pokušaju da se pridruži Europskoj uniji i rekao je da bi širenje te integracije trebalo biti ograničeno, objavile su u srijedu njemačke novine.

´Dogovorili smo jasne i nepromjenjive uvjete za početak pregovora 1993. koji se odnose na Tursku isto kao i na druge zemlje´, rekao je Prodi za Frankfurter Allgemeine Zeitung u intervjuu objavljenom u srijedu.

´Ako s time zabrljamo, ugrozit ćemo našu vjerodostojnost pred našim građanima i pred svakom zemljom koja se nada da će jednog dana postati članicom´, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri vanjskih poslova EU-a podržali su u utorak francusko-njemački prijedlog za otvaranje pregovora s Turskom o prijemu u članstvo 2005. godine, ako do 2004. zadovolji potrebne kriterije.

Prodi je izjavio da EU i njezini susjedi moraju priznati da se Europska unija ne može širiti bez ograničenja, te da ona nije slobodna trgovinska zona u koju može ući svaka zemlja nego grupacija sličnih zemalja i naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara