Prodi poziva na "dug i težak" "zajednički put" prema članstvu u EU-u

PU KOJIM je Hrvatska krenula predajom zahtjeva za kandidaturu u Europskoj uniji "dugačak je i neće biti lagan", ali to je "naš zajednički put", rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Europske komisije Romano Prodi obraćajući se zastupnicima hrvatskoga Sabora.

Pred Hrvatskom koja je u veljači u Ateni predala zahtjev za prostupanje EU-u još je niz problema i pitanja koja "moraju biti riješena do završetka procesa pristupanja", upozorio je Prodi.

"Hrvatska je krenula na dug i težak put koji zahtijeva dodatni napor na područjima kao što su reforma pravosuđa, sloboda sredstava informiranja, poštivanje prava manjina, povratak izbjeglica, a dodatan napor zahtijeva se i u delikatnom i osjetljivom području kao što je suradnja s ICTY-jem", rekao je Prodi.

Predsjednik Europske komisije u četvrtak će službenom Zagrebu uručiti tzv. "Upitnik" s 2500 pitanja o političkoj, gospodarskoj i socijalnoj situaciji u zemlji. To je prvi put da predsjednik Europske komisije uručuje upitnik nekoj zemlji.

Na temelju hrvatskih odgovora Komisija će dati mišljenje o pokretanju pregovora o pristupanju, rekao je Prodi.

"Od danas započinje naš zajednički put koji bi morao Hrvatsku dovesti u Europsku uniju", rekao je i dodao da su sve zemlje koje su prošle taj "dug i bolan proces" na kraju izašle snažnije i konsolidirane.

Regionalni je okvir, rekao je Prodi, nužan za razvoj stabilnosti i sigurnost, ali za pristupanje Uniji vrednovat će se zasluge pojedinačnih država.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna država nije imuna na nestabilnosti", pogotovo ako se nalazi u nestabilnom okruženju, ali "Hrvatska ne mora čekati na druge zemlje regije da bi postala članicom EU-a (...) svaka država bit će ocjenjivana na temelju vlastitih zasluga i vlastitih sposobnosti", rekao je Prodi.

Hrvatska je spremna za taj zajednički put i spremna je biti primjer u regiji", rekao je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić koji je u pozdravnoj riječi naglasio hrvatski interes za stabilizacijom regije i "podupire sve pozitivne procese u svom susjedstvu te podržava i njihovo pridruživanje (...) čim za to ispune uvjete", rekao je Tomčić.

"Hrvatska ima iste, ako ne i veće interese kao i EU u odnosu prema razvoju gospodarski i politički stabilnoga susjedstva", rekao je predsjednik Sabora.

Prema Prodijevim riječima, "tom složenom i delikatnom procesu pozvana je pridonijeti cijela država, (...) a institucije moraju znati voditi (proces) s entuzijazmom, strpljenjem i odlučnošću".

Posebna je odgovornost na parlamentarnim zastupnicima koji su "pozvani donositi zakone i politički podupirati proces reformi", rekao je Prodi koji se nakon govora zastupnicima sastao i s predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem

Poslije su predviđeni razgovori s čelnicima triju oporbenih stranaka, Ivom Sanaderom iz HDZ-a, Matom Granićem iz DC-a te Draženom Budišom iz HSLS-a, a kasnije poslijepodne i sastanak premijerom Ivicom račanom i uručivanje Upitnika Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara