Prodi traži ustav "bez alternative" i ukidanje prava veta

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi zatražio je u srijedu da Konvencija o budućnosti Europe, koja upravo dovršava svoj posao, predstavi svoj prijedlog ustava "bez alternative", u kojem bi pravo veta država članica bilo ukinuto.

"Konvencija mora predstaviti uravnotežen tekst i bez alternative(...) Ako to ne bude slučaj, rizici će biti golemi", izjavio je Prodi zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Prodi je izrazio bojazan da bi prebacivanje odgovornosti za važne odluke na Međuvladinu konferenciju (IGC), koja će imati zadnju riječ o budućem sporazumu, ponovno dovelo do "mučnog iskustva" sa summita u Nici, kada su se čelnici EU-a jedva dogovorili oko predloženih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Europske komisije je izrazio nezadovoljstvo što načelo "konsenzusa nije ukinuto" u prijedlogu ustava što ga je predstavio predsjednik Konvencije Valery Giscard dEstaing.

"Pravo veta može samo dovesti do paralize Unije", rekao je Prodi, apeliravši da se donese "lako razumljivo, jednostavno i jasno" pravilo o donošenju odluka.

(Hina) sv rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara