Romano Prodi za javnu raspravu i o funkciji predsjednika EU-a

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi u utorak je izrazio spremnost za javnu raspravu s bivšim francuskim predsjednikom Valeryjem Giscardom dEstaingom o budućnosti Europske unije, pa i o pitanju imenovanja prvoga pravog predsjednika Unije.

Rasprava mora biti "bez tabua", rekao je Prodi u pismu Giscardu koji trenutačno predsjeda 105-članim forumom što raspravlja o budućnosti Unije (Konvencija o budućnosti Europe).

Prodi traži da se javna rasprava održi u Bruxellesu na plenarnoj sjednici konvencije na kojoj se bude stvarao nacrt budućega europskog ustava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Prodi inzistira da se raspravlja o svim reformskim pitanjima, a ne samo o Giscardovu zahtjevu da se ustanovi nova funkcija predsjednika Europske unije. Predsjednik Europske komisije taj je zahtjev već odbacio kao neizvediv.

Prodi tvrdi da bi uvođenje predsjednika EU-a stvorilo zbrku, vodilo dupliciranju birokacije i utjecalo na ulogu i zadaće Europske komisije.

Francuska, Njemačka, Britanija i Španjolska inzistiraju da na čelu Vijeća EU-a, u kojem su čelnici zemalja Unije, bude pravi predsjednik. To je sustav, tvrde te zemlje, koji će voditi djelotvornijem upravljanju Unijom, osobito nakon što se u 2004. proširi i u njoj bude 25 zemalja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara