Profesor prava kriv za klevetanje Miroslava Šeparovića jer ga je naveo kao plagijatora

Profesor prava kriv za klevetanje Miroslava Šeparovića jer ga je naveo kao plagijatora
Foto: Hina

UMIROVLJENI profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslav Miličić nepravomoćno je proglašen krivim za klevetanje predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića kojega je u svojoj knjizi naveo kao primjer znanstvenog plagijatora.

Presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Miličić će, nakon pravomoćnosti, morati platiti 14.500 kuna kazne, presudu o svom trošku objaviti u medijima i podmiriti sudske troškove.

Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić u presudi je ustvrdila da je Miličić u svojoj knjizi ''Ćudoređe i deontologija znanstvenoga rada - nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja'' iznio neistine "postupajući u nakani da naškodi časti i ugledu Miroslava Šeparovića".

U presudi je istaknuto da je Miličić u poglavlju svoje knjige pod naslovom Plagijati objavio presliku tri stranice Šeparovićeva doktorskog rada iz 2013., ali ne i četvrtu stranicu na kojoj je fusnota s izvorom.

Sličnu presudu Općinski sud donio je i ranije, ali ju je zagrebački Županijski sud ukinuo iz formalnih razloga.

Osim za klevetu, Šeparović je Miličića u građanskom postupku tužio i za naknadu štete, ističući da je doktorat radio po svim standardima, što je Pravni fakultet više puta potvrdio. Tvrdio je i da je svakog autora kojega je citirao označio fusnotom u kojoj je naveo autora, ime, prezime, njegova djela i stranice koje je citirao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara