Profesorica s Pravnog fakulteta o Agrokoru: "To je velika katastrofa, Ramljak se treba dobro osigurati"

Profesorica s Pravnog fakulteta o Agrokoru: "To je velika katastrofa, Ramljak se treba dobro osigurati"

Screenshot: HRT

JUČER se puno toga promijenilo u situaciji oko Agrokora. Vlada je postavila Antu Ramljaka za posebnog povjerenika, postignut je ugovor s dobavljačima, a banke su rekle da će u sustav ubaciti 150 milijuna eura kako bi koncern mogao prodisati. Aktivacijom Lex Todorića prestao je važiti standstill aranžman, a Indexov Goran Vojković prvi je zatražio ocjenu ustavnosti spornoga zakona.

U međuvremenu, kako smo jutros izvijestili, Antonio Alvarez III. napustio je Hrvatsku. Privremeno ili trajno, tek ćemo vidjeti.

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u, o ovoj su vrućoj temi razgovarali ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, redovita profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Jasnica Garašić, Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta i Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

"Prvi novci će malim dobavljačima ubrzo stići, možda i ovaj tjedan", rekao je Mato Brlošić. Otkrio je da postoji konsenzus oko toga da mali dobavljači prvi dobiju svoja potraživanja. Kazao je da dobavljači ne mogu dugo izdržati i da kroz dva- tri dana očekuju sastanak s upraviteljem Agrokora. 

Tomislav Tolušić smatra da je danas prvi dan početka raspleta krize.

"Vlada je bila potpuno jasna kad je rekla da svi oni dugovi, koji su nastali vezano uz Agrokor, jesu dugovi Agrokora i vlada se prema njima tako ponaša", tvrdi ministar.

Kazao je da su bankari na sastanku bili vrlo kooperativni. Smatra da je situacija daleko od idealne, ali i da se novom likvidnošću može krenuti prema normalizaciji i restrukturiranju tvrtke.

Garašić: Ovo je katastrofa

Jasnica Garašić kazala je kako je sve skupa pravno gledano jedna velika katastrofa.

"Današnje otvaranje postupka je početak velikih pravnih dilema, posebno kada se uzmu u obzir strani vjerovnici", smatra. Pitanje je kako će oni biti zadovoljni s tim da se neke vjerovnike namiruje, a neke ne. Smatra da bi se trebali prestati ponašati kao da sami donosimo naše zakonodavstvo i početi gledati što se po tom pitanju događa u Europskoj uniji.

"Pitanje je priznanja takvoga postupka vani, a ovdje se radi o društvima koja sva, više-manje, imaju imovinu i vani", pojasnila je Garašić.

"Ja mogu samo savjetovati gospodinu Ramljaku da se dobro osigura jer sam sigurna da će tu biti različitih zahtjeva za štetom", rekla je.

Ljubo Jurčić složio se s Garašić i još nadodao kako smatra da povjerenik neće moći puno napraviti. Smatra da Lex Agrokor daje šansu i mogućnost, a hoće li se ona iskoristiti ovisi o tome hoće li se postići nagodba. Kada je riječ o 150 milijuna eura za Agrokor, smatra da je to samo kratkoročno rješenje kako bi se došlo do daha.

"Sustav Agrokor nije održiv i tih 150 milijuna će se utopiti u tu rupu i za mjesec dana ćemo opet imati minus", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara