Programsko vijeće HRT-a u ponedjeljak nastavlja raspravu o Statutu

PROGRAMSKO vijeće HRT-a u ponedjeljak bi trebalo nastaviti raspravu o prijedlogu Statuta HRTa, započetu sredinom prosinca prošle godine.

Na posljednjoj sjednici održanoj 17. prosinca prošle godine Predsjednik Vijeća Zdravko Ljevak predložio je da svi članovi do sjednice zakazane za ponedjeljak, 12. siječnja, dostave svoje prijedloge za promjene predloženog Statuta kojeg je ranije podržalo Ravnateljstvo HRT-a.

Najviše vremena na posljednjoj je sjednici utrošeno na raspravu o članku koji određuje ovlasti i ulogu Programskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po mišljenju nekih članova tog tijela Statut je Vijeću namijenio ulogu "glasačkog stroja" za izbor ravnatelja, koje osim toga ne bi trebalo imati druge ovlasti.

Stoga je šest vijećnika izglasalo da će od saborskog Odbora za zakonodavstvo tražiti objašnjenje članka koji određuje ovlasti i ulogu Programskog vijeća.

Donošenje Statuta prva je zadaća novog Programskog vijeća od 11 članova osnovanog temeljem izmjena Zakona o HRT-u iz veljače prošle godine.

Prema zakonskim odredbama Programsko vijeće, uz Ravnateljstvo i Glavnog ravnatelja, upravlja nacionalnim radijom i televizijom. Po provedenom javnom natječaju imenuje glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelje Radija, Televizije i Glazbene proizvodnje, te direktore programa i glavne urednike informativnih programa radija i televizije, a u nadležnosti Vijeća su i njihova razrješenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara