Promet hrvatske industrije u kolovozu porastao za 6,1 posto na godišnjoj razini

Promet hrvatske industrije u kolovozu porastao za 6,1 posto na godišnjoj razini
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

UKUPNI promet industrije u Hrvatskoj u kolovozu je u odnosu na srpanj porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini viši za 6,1 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u kolovozu je porastao 0,7 posto u odnosu na srpanj, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 4,6 posto, a na stranom tržištu pao za 5,1 posto.

U kolovozu je na mjesečnoj razini najviše porasla prodaja kapitalnih proizvoda, za 6,2 posto, potom trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 5,2 posto, te energije, za 1,9 posto.

Ukupna potrošnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je, pak, za 0,5 posto dok je prodaja intermedijarnih proizvoda zadržala istu razinu kao i u srpnju.

U kolovozu je ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u odnosu na isti lanjski mjesec povećan za 6,1 posto, pri čemu je na domaćem tržištu veći za 8,3 posto, dok je na stranom tržištu porastao za 0,8 posto. 

Pritom je ukupna prodaja energije na godišnjoj razini povećana za 33,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 9,7 posto, intermedijarnih proizvoda za 5,5 posto, a kapitalnih proizvoda za 3,6 posto. 

Istodobno se ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju zadržala na razini od prethodnog mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara