Prometni kaos u Parizu: Taksisti u štrajku zbog "nelojalne konkurencije"

Prometni kaos u Parizu: Taksisti u štrajku zbog "nelojalne konkurencije"

Foto: Hina

FRANCUSKI taksisti, kontrolori leta, učitelji i javni službenici zbog pada kupovne moći u utorak su stupili u štrajk koji je u Parizu i oko njega poremetio promet i izazvao nekoliko incidenata.

Prvi incidenti zabilježeni su tijekom jutra u zapadnom dijelu glavnog grada gdje su taksisti zakrčili promet u oba smjera na pariškoj obilaznici i zapalili gume. Snage reda intervenirale su kako bi maknule barikade i pokušale ponovno uspostaviti normalan promet.

Upravo je štrajk taksista najavljen kao najvažniji dio mobilizacije u Francuskoj i mogao bi izazvati velike probleme u prometu, prije svega u Parizu i oko njegova dva aerodroma, Roissy Charles de Gaulle i Orly. Tamo je već tijekom jutra zabilježeno nekoliko incidenata.

Jedan je prosvjednik ozlijeđen na Orlyju kada ga je udario kombi koji je pokušao proći. Vozača je ispitala policija, a on je objasnio da je ubrzao jer ga je uhvatila panika.

Prosvjed protiv nelojalne konkurencije

Tisuće vozača taksija pozvano je na štrajk u čitavoj Francuskoj u znak prosvjeda protiv nelojalne konkurencije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prošli štrajk taksista, u lipnju 2015. bio je usmjeren protiv UberPopa, niskobudžetne tvrtke američkog VTC Ubera. UberPop je otad zabranjen, ali se sektor nije smirio i bilježi u Parizu pad aktivnosti od oko 20 do 30 posto.

Uz štrajk taksista prosvjeduju i javni službenici zbog mjera štednje nametnutih od srpnja 2010. i pada kupovne moći, ali i, kako kažu, zbog zatvaranja radnih mjesta "u ključnim sektorima javne uprave".

Tijekom dana u čitavoj Francuskoj predviđeno je između 110 i 120 okupljanja, a trebali bi se pridružiti i nastavnici koji prosvjeduju protiv reforme srednjoškolskog obrazovanja.

Očekuju se i poteškoće u zračnom prometu

Očekuje se da će se prosvjedu priključiti još nekoliko sektora, među kojima i kontrolori leta.

Zbog toga je Opća uprava za civilno zrakoplovstvo zatražila od kompanija da preventivno otkažu u utorak oko 20 posto letova jer se "na čitavom teritoriju očekuju poremećaji zračnog prometa".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara