PROMETNO ONEČIŠĆENJE SLABI PLODNOST MUŠKARACA

Onečišćenje iz prometa oštećuje spermije i slabi plodnost mladih i sredovječnih muškaraca, objavili su talijanski znanstvenici.

Radnicima na naplatnim kućicama, koji uz autocestu dnevno provedu šest sati, utvrđena je slabija kvaliteta spermija nego u muškaraca koji nisu izloženi ispušnim plinovima automobila, piše "New Scientist".

Znanstvenici za to okrivljuju dušikove okside, koje smatraju glavnim uzročnikom negativnih učinaka. Iako je količina sjemena tih radnika normalna, njihovi spermiji sporije su se kretali i teže prodirali u ženske spolne stanice.

"Spermiji tih ljudi su spori i manje aktivni, a posljedica toga je smanjena plodnost", rekla je Michele De Rosa sa Sveučilišta u Napulju.

"Naša studija pokazuje da neprekidna izloženost prometnom onečišćenju smanjuje kvalitetu spermija u mladih i sredovječnih muškaraca", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje je, osim toga, pokazalo da ženama radnika na naplatnim kućicama treba prosječno 15 mjeseci da bi začele, gotovo dvostruko više nego ženama čiji muževi ne rade u blizini prometnica.

No, Gerald Lincoln, stručnjak za oplodnju iz Edinburga, kaže da rezultate studije treba uzeti s rezervom. Dugotrajno sjedenje također može utjecati na spermije, zbog topline u području zdjelice.

"Položaj tijela vrlo je važan", rekao je Lincoln. "To možda značajnije utječe na spermije od atmosferskih čimbenika", dodao je.

U svakom slučaju, znanstvenici se slažu da bi zdravstvene vlasti trebale voditi više računa o utjecaju onečišćenja iz okoliša na spolno i ukupno zdravlje ljudi.

(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara